Društvo

POBEDNICA „ŠUMADIJSKE KRALJICE“ JOVANA NOVAKOVIĆ

Pobednica 22. po redu Manifestacije ,,Šumadijska kraljica“, svojevrsne rakijske smotre u Gornjoj Trepči, je prepečenica Jovane Novaković iz „Minićeve kuće rakije“, koja je zasluženo dobila Veliku zlatnu medalju. Njena rakija je u konkurenciji od 82 uzorka koji su ocenjivani, dobila najveću ocenu – 18,85.

Jovana Novaković

Da je dobro izučila tehnologiju pečenja šljivove rakije od dede Cana Minića i da iver ne pada daleko od klade potvrđuje Jovana Novaković iz Donje Trepče, dobitnica Velike zlatne medalje za rakiju koja je ove godine ponela titulu „Šumadijske kraljice“. Drugo mesto je takođe pripalo Trepčancu po poreklu Dragoslavu Čihoviću, čija je rakija dobila ocenu 18.74, dok je i treće pripalo „Minićevoj kući rakije“, odnosno Stanimiru Canu Miniću iz Donje Trepče sa ocenom 18,73.

Kako ističu organizatori „Šumadijske kraljice“, ovogodišnja manifestacija je jedna od najuspešnijih za 22 godine, koliko se održava. Na ocenjivanje je stiglo 82 uzorka najboljih rakija do sada proizvedenih, od proizvođača iz Vojvodine, preko Šumadije do Kosova.

Eminentna komisija na čelu sa profesorom Nikićevićem i čačanskim doktorom za rakiju Brankom Popovićem je dodelila čak 17 Velikih zlatnih i 27 Zlatnih medalja.

Od 1997. godine u organizaciji MZ „Gornja Trepča“, Turističke organizacije Čačka i uz podršku Grada organizuje se „Šumadijska kraljica“, jedinstvena rakijska smotra, koja možda nije najveća, ali je sigurno jedna od najstarijih u Srbiji.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.