Kultura

VELIKO INTERESOVANJE DECE ZA LETNJU LIKOVNU RADIONICU NOTR DAM – GRAČANICA

“Radionicom ukazujemo na vrednost celokupne svetske kulturne baštine kojoj, nažalost, često kroz istoriju prete opasnosti ratova, nebrige, prirodnih katastrofa i druge okolnosti. Na ovaj, simboličan način dajemo podršku svetskoj kulturnoj baštini, ali i našim biserima arhitekture, kulture i duhovnosti”, istakla je Dragana Božović, kustos Umetničke galerije “Nadežda Petrović”.

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u utorak (30. jula) se mogao čuti veseli žamor mališana, koji su uživali, ne samo u gledanju umetničkih dela, već su uz odgovarajuće usmeravanje njihove pažnje doživeli umetnost i na drugačiji način, kroz svoje crteže. Letnju likovnu radionicu Notr Dam – Gračanica, koja je bila namenjena i deci i odraslima, vodile su Dragana Božović, kustos – muzejski savetnik i Ivana Knežević, likovni umetnik. Povod za radionicu bila je podrška pariskoj crkvi Notr Dam stradaloj u požaru, tako da je motiv za slikanje bila ova čuvena katedrala, ali i, kao naš pandan ovoj građevini – Gračanica koja, takođe, ima veliku kulturološku i duhovnu vrednost i status kulturnog dobra koje je pod zaštitom UNESKO-a. Uzori za slikanje na radionici bile su slike iz fonda Galerije – slika Božidara Prodanovića Bogorodičina crkva iz 1953. i Nadežde Petrović Gračanica iz 1913.  godine.  

– Radionicom ukazujemo na vrednost celokupne svetske kulturne baštine kojoj, nažalost, često kroz istoriju prete opasnosti ratova, nebrige, prirodnih katastrofa i druge okolnosti. Smatram da ne treba zaboraviti ovakve događaje, već ih se povremeno setiti, jer se, nažalost, dešava da stradaju značajne građevine i kulturno nasleđe. Na ovaj, simboličan način dajemo podršku svetskoj kulturnoj baštini, ali i našim biserima arhitekture, kulture i duhovnosti. Svaka naša radionica, pa i izložba, predstavlja novi nivo komunikacije publike i slike. Imamo i decu koja redovno dolaze na naše radionice, jer znaju da će im biti zanimljivo. Ustvari, deca kroz igru najbolje uče, a dosadašnje iskustvo pokazuje da mališani vole kada u radionicama učestvuju i roditelji – rekla je kustos Dragana Božović.

Ovom prilikom deci je predstavljena i stolica za “Dečji kutak” u Galeriji, koja je tokom prošle i ove godine oslikavana u Osnovnoj školi “Tanasko Rajić”. Grupni rad, pod nazivom “Maštalište”, uradili su učenici – Pavle Tešić (VI/6), Uroš Drobnjaković (VIII/2), Marija Starčević (VI/6), Tijana Vujević (VI/4) i Mateja Dragićević (VIII/4), uz instrukcije nastavnice Ivane Knežević.  

– I ove šarene stolice smo oslikali sa decom iz osnovnih škola, u okviru naših radionica. Sada svih 16 osnovnih škola ima svoju stolicu u našem “Dečjem kutku” – podsetila je Dragana Božović.

Nastavnica likovne kulture i diplomirani dizajner enterijera Ivana Knežević deci je predstavila dva krucijalna i prelepa slikarska dela,  a potom im govorila o tehnici slikanja, koloritu, ekspresiji boja, kao i o tome kako da naprave atmosferu na slici. Takođe je pričala i o ostalim velikim delima koja su trenutno izložena u Galeriji “Nadežda Petrović”.

– Deca obožavaju da razmišljaju u bojama. Mališani emocije najbolje pokazuju kroz boje i likovni rad, a poznato je da deca koja imaju poteškoće u razvoju najčešće sve barijere prevazilaze kada se upuste u vajanje, crtanje, slikanje. S obzirom na to da se bavim i slikanjem, deca su moja najveća inspiracija, jer mališani nesebično daju svoju energiju i vreme. A ovakve radionice namenjene su ne samo deci, već i odraslima, odnosno svima koji vole da crtaju, slikaju, posmatraju i slave umetnost i njome se bave – istakla je Ivana Knežević. 

Osmogodišnja Iva Ilić je prvi put učestvovala u likovnoj radionici:

– Došla sam da bih naučila nešto novo i družila se sa drugarima. Crtaćemo neku crkvu flomasterima, bojicama, olovkom, a ja jako volim da crtam.

Takođe osmogodišnja Jelena Gogić je drugi put na radionici, jer joj je prošlog puta bilo mnogo lepo: 

– Znam da ćemo crtati na temu jedne crkve u Parizu, koja je stradala u požaru. Baš volim da crtam, ali ne umem lepo, pa očekujem da ću naučiti. Crtaću bojicama i flomasterima i možda malo olovkom.

Petogodišnji Stanislav Živković voli da crta zgrade, a šestogodišnji Đorđe Ćuslović “razne stvari” i došao je da nacrta manastir…

Iako ovakav tip radionica podrazumeva rad sa 15 do 20 učesnika, Galerija je ugostla svu zainteresovanu decu. Oko četrdesetak mališana svojom kreativnošću, maštom i talentom stvaralo je veselu atmosferu i mamilo osmehe njihovih pratilaca.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.