ЦРКВА, ФОТО: МИМА ЗИНДОВИЋ
Društvo Grad

Данас су Благовести

ИЗВОР: РТС

АУТОР: НАДА ПЕТРИЋ РУМЕНИЋ

Благовести највише светкују жене, а верује се да данас почиње пролеће

ФОТО: МИМА ЗИНДОВИЋ

Данас су Благовести, дан када је архангел Гаврило јавио Богородици да ће родити Исуса Христа. Народ слави Благовести као велики празник, па се чак мисли да на данашњи дан ни птице у шуми не свијају гнездо.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији јавио да ће у дубокој старости добити сина, Светог Јована Крститеља, Претечу Господњу, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, и поздравио је речима: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама“!

Тако је зачуђену и уплашену Марију арханђео обавестио да је изабрана да роди сина божијег, Месију и спаситеља света и људског рода. Са овом архангелском благовешћу, и са силаском Духа Светога на Пречисту Деву, отпочиње спасење људи и обновљење твари.

Отуда се Благовест сматра колико великим толико и радосним празником. У православљу се убраја у дванаест великих празника.

У нашем народу Благовести највише светкују жене због порода. Верује се и да је данас добро умити се у потоку или реци. Лупањем у шерпе и тепсије, паљењем ватри, терају се змије далеко од куће током године.

По народном веровању, тек са Благовестима почиње пролеће. Многи не орезују ни винограде ни воћке до данашњег дана.

Благовести су, уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста. Непокретан је празник и СПЦ га слави 25. марта по јулијанском, односно 7. априла по грегоријанском календару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.