Фото: Храм Вазнесења Господњег
Društvo

Данас су Свети Врачи – дан за молитву за оздрављење

ИЗВОР: РТС

Данас су Свети Врачи – дан за молитву за оздрављење

Српска православна црква и верници славе дан Светих врача Козме и Дамјана – светитеља и небеских лекара који су бесплатно исцељивали болесне. Празник се посебно обележава у здравственим установама, јер Свете Враче лекари славе као заштитнике своје професије.

Фото: Храм Вазнесења Господњег

Свети Козма и Дамјан били су лекари, по хришћанском учењу чудотворци. Рођена браћа, родом из Мале Азије, по смрти оца, као деца су крштени и у хришћанском духу васпитани.Припремила Нада Руменић Петрић

Добили су велику благодат од Бога да лече људе и животиње од сваке болести и муке и то обично полагањем руку.

За свој труд нису тражили никакву награду, само су захтевали од болесника да верују у Исуса Христа, па их народ назва бесребреницима.

Чак су наслеђено велико имање раздали сиромашнима. Умрли су побожно и у миру. Сахрањени су заједно у месту Фереману, те остадоше чудотворци и после смрти.

Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

По народном веровању, овај дан посебно је добар за молитву за оздрављење. Они који су оздравили уз помоћ бесребреника, прослављају их као заветину.

Свете Враче многобројне здравствене установе и лекари славе као заштитнике своје професије, Лекарска комора и као славу.

Свети Врачи славе се и 14. јула. Посвећени су истоименим бесребреницима рођеним у старом Риму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.