Društvo Kultura

ДЕЦА, МАТЕМАТИКА И СЛИКЕ

У ГАЛЕРИЈИ “РИСИМ” ОТВОРЕНА ЕДУКАТИВНА ИЗЛОЖБА “СЛИКАНА ГЕОМЕТРИЈА”

У уторак, 24. маја, у ГалеријиРисимотворена је едукативна изложбаСликана геометрија”, дела из збирки Уметничке галеријеНадежда Петровић”. На њој је представљено 12 слика из збирки Галерије, које су погодне за истраживање геометријских облика и фигура. Изложба је у вези са објављивањем књиге за децу истог назива, која припада едицијиДеца и слике“, покренутој у Галерији 2013. године и која ће ускоро бити промовисана.

Милош Папић и Драгана Божовић

Пројекат “Сликана геометрија” има едукативни карактер, намењен је, пре свега, деци узраста од девет  до 12 година и припада дугорочном програму Галерије “Визуелне уметности у образовању”.   

– Изложба под називом “Сликана геометрија” припада едукативним изложбама које Галерија приређује. Овога пута реч је о односу уметности и математике, односно, сликарства и гране математике, геометрије. Ова изложба је намењена ученицима основних школа, који могу да обнове знање из геометрије. Изложба је повезана са дечијом књигом, са истом темом, коју ћемо ускоро промовисати. У књизи је обрађено 12 појмова из геометрије путем слика, а у Галерији је изложено тих 12 слика – рекла је аутор пројекта кустос Драгана Божовић.

Најмлађим посетиоцима најзанимљивији декоративни јастучићи

У оквиру отварања изложбе представљен је нови мобилијар Галерије намењен раду са децом. Реч је о декоративним јастучићима који су осликани детаљима слика значајних светских и српских сликара и служиће у дечјим радионицама. Јастучићи су резултат успешне сарадње Галерије са Машинско-саобраћајном школом. Wихово осликавање је било поверено ученицима Уметничког одељења, а шивење јастучница ученицима образовног профила текстилство, подсетила је Драгана Божовић, нагласивши да ће “дечији кутак”, како називају сарадњу са најмлађима, естетски бити још обликованији и лепши.

Изложба ће бити отворена до 24. јуна, а Галерија очекује да учитељи и наставници основних школа део часова математике са ученицима проведу међу сликама и кроз игру обнове знање из геометрије. На изложби (и у истоименој књизи) су заступљена дела 12 наших значајних уметника: Надежде Петровић, Николе Бешевића, Васе Поморишца, Богића Рисимовића Рисима, Милене Чубраковић, Божидара Продановића, Милана Цилета Маринковића, Данице Ракиxић Басте, Воја Станића, Драгана Мојовића, Живана Вулића и Димитрија Пецића. 

– Галерија је спремна да, украшена шареним инвентаром, дочека ученике и наставнике, да заједно проведемо лепе тренутке. Позваћемо наставнике математике и ликовног да одрже часове у Галерији. А поред тога, часови се увек заврше ликовним радовима. Изложба ће трајати месец дана, тако да ће бити организована и радионица отвореног типа – најавила је Драгана Божовић, на отварању изложбе.

Милош Папић, градски већник задужен за област образовања, науке и културе, напоменуо је да је “Сликана геометрија” прва у низу изложби и уопште програма установа културе, који ће настати на основу Споразума о сарадњи између предшколских установа, основних и средњих школа и установа културе, потписаног у фебруару:    

– Споразум ће ступити на снагу 1. септембра ове године, а ова изложба ће послужити као добар пример како би сарадња вртића, школа и установа културе требало да функционише. Едукативна изложба “Сликана геометрија” управо је намењена младима школског узраста.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.