Kultura

ДЕЛА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ МИЛОВАНА ВИТЕЗОВИЋА

„ПЧЕЛИЦА“ ДОБИЛА ЕКСКЛУЗИВНА ИЗДАВАЧКА ПРАВА ОД НАСЛЕДНИКА ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ПИСЦА И СЦЕНАРИСТЕ

Издавачка кућа “Пчелица” из Чачка је постала носилац искључивих издавачких права на објављивање књижевних дела за децу и младе нашег познатог писца, сценаристе и универзитетског професора Милована Витезовића, објавио је власник ове реномиране издавачке куће Горан Марковић. У издању “Пчелице”  биће објављена дела: “Лајање на звезде”, “Шешир професора Косте Вујића”, “Кад је невен био сунце”, “Госпођица Десанка”, “Принц Растко – монах Сава”, “Бајка о Вуку и Србима” и др. Искључива књижевна права подразумевају ексклузивност објављивања неког дела на одређеној територији и језику и правне поступке у корист аутора или наследника дела у случају кршења тих права, објашњава Горан Марковић.

– “Пчелице” су почаствоване одлуком породице Витезовић да баш ми будемо ексклузивни издавач поменутих дела, посебно, јер је то била и жеља покојног Милована Витезовића. “Пчелица” је одавно желела да објављује књиге за децу и младе Милована Витезовића и слали смо му писменим путем упите за сарадњу, али је он већ имао дугогодишњу сарадњу са Заводом за уџбенике. Неколико месеци пре смрти, позвао је нашу уредницу Бојану Јовановић и тражио састанак са мном.

Састали смо се на Коларцу, у непосредној близини његовог стана. Поклонио ми је књигу са посветом “Кад је невен био сунце” и рекао да жели да причамо о “Пчелици”. Ја сам детаљније упознао господина Витезовића са издавачким програмом “Пчелице” и начинима како пласирамо наша издања на тржиште књига. Допало му се што фаворизујемо домаће писце и лектирска издања, а већ је био упознат и да посебну пажњу посвећујемо делима којима се негују наша историја, култура и традиција. Остао је договор да се чујемо, међутим, када смо га после извесног времена позвали, супруга Миљанка нас је обавестила да је у болници. Недуго после тога сазнали смо тужну вест – рекао је Горан Марковић за „Чачански глас“ како је текла сарадња са легендарним Витезовићем.

– Контакт смо недавно наставили са његовом супругом и децом. Дивно је видети да је оставио иза себе културне, високообразоване и лепо васпитане наследнике са којима је заиста било лако договорити се. Рекли су ми да нас је Милован поштовао, били су упознати са нашим разговором и сагласили су се да “Пчелица” објављује део његовог књижевног опуса намењеног деци и младима – наставља причу наш саговорник, образлажући шта им нови момент у издаваштву доноси.

ИК “Пчелица” до сада је већ стекла искључива права на објављивање књига као што су: “Дневник Ане Франк”, “Ми деца са станице Зоо”, “Збогом мојих петнаест година”, “Бела Грива”, “Дружина Пере Квржице”, “Дружина Сињи галеб” и бројних наслова домаћих писаца попут Угљеше Шајтинца, Весне Алексић, Бојана Љубеновића, Николете Новак и других. 

Српски књижевник Милован Витезовић  (Косјерић,1944 – Београд, 2022), био је уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, универзитетски професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности, председник Удружења књижевника Србије. Објавио је више од четрдесет књига у више од 180 издања. Потписује 11 романа, превођен је на немачки, енглески, италијански, словеначки, руски, македонски, грчки, румунски и хебрејски језик. Према његовим сценаријима су рађене многе ТВ серије и филмови: “Шешир професора Косте Вујића” и“Снохватице” 1 и 2; игране телевизијске серије “Димитрије Туцовић” (осам епизода), “Приповедање Радоја Домановића” (осам епизода) и “Вук Караџић” (16 епизода). Потписује сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: “Место сусрета Београд” и “Сребро на Одисејевом путу” за европске телевизије ОРФ.ЗДФ. Са Здравком Шотром радио је сценарија својим романима “Лајање на звезде” (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена). Добитник је бројних награда, био је одличан афористичар, песник, крититичар, драматург…итд.

З. Л. С.

Фото: ФБ профил Горана Марковића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.