Kultura

„DERETINA“ NAGRADA SAVU STIJEPOVIĆU

ROMAN „SREDOZEMLJE“, PUT KA ISKUPLJENJU…

Nagrada „Miroslav Dereta 2017.“ koju tradicionalno dodeljuje  Izdavačka kuća „Dereta“ iz Beograda, za najbolji neobjavljeni roman, uručena je nedavno čačanskom književniku Savu Stijepoviću za njegov novi roman „Sredozemlje“.

Roman je objavila IK „Dereta“ i predstavila ga na međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga. Nagrada je autoru uručena u „Galeriji 73“ na „Decebarskim danima Čukarice“, a svečanost dodele književne nagrade su zajedno organizovali Gradska opština Čukarica i izdavač. Roman „Sredozemlje“ ocenjen je kao najbolji na 12. „Deretinom“ konkursu ove u konkurenciji 102 prispela rukopisa. O knjizi su govorili predsednik žirija Zoran Bognar i književni kritičar Petar Arbutina. Nagrau su Savu Stijepoviću uručili David Dereta i predsednik beogradske Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić. Autor je zahvalio izdavaču na nagradi, a za naš list ponovio da je reč o „istorijskom i avanturističkom romanu, koncipiranom kao jedna velika freska na kojoj su označeni ljudski padovi i nacionalna sagrešenja, kao i kolorit jednog vremena koje nepovratno klizi ka strašnom gubilištu.

Roman jeste inspirisan ovim, našim prostorima, ali radnja je smeštena u godine pred Drugi svetski rat sa retrospektivnim izletima. Dakle, „Sredozemlje“ je opasna povest o ljudima koji putuju ka iskupljenju i ka zaboravu tragom sablasnih senki i mitskih nomada i na tom drumu jedino osvetljavaju predele sopstvenih bezdana.“ U Čačku će biti predstavljen 14. decembra, u 19 časova, u Domu kulture.

Zorica Lešović Stanojević

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.