Društvo Geografski zavičajnik

ДУЧАЛОВИЋИ – СЕВЕРАЦ СА ОВЧАРА?

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (73)

ДУЧАЛОВИЋИ – СЕВЕРАЦ СА ОВЧАРА?

 О пореклу имена села Дучаловићи не постоје прецизни подаци, нити легенда. Драгачевски књижевник и хроничар Јовиша М. Славковић, у свом делу „Села и вароши Драгачева“, наводи да име села Дучаловићи, највероватније, није српског порекла и везује се за презиме неког влашког братства или племена. У селу постоји и прича да име потиче од ветра северца који често дува са Овчара.

Дучаловићи су једно од најстаријих села у Доњем Драгачеву. За први писани помен овог села сматра се податак из турских пописа 1540. године, али под именом Дубравица.  Претпоставља се да су садашње село формирале најстарије породице (Терзићи, Шибинци, Пантелићи, Ковачевићи)  пре око 300 година.

Село Дучаловићи се налази на северу Драгачева, општина Лучани, на обронцима Овчара и Дебеле горе. Граничи се са селима Ртари, Марковица, Негришори, Лучани и Дљин у општини Лучани и са Паковраћем, Међувршјем и Овчар Бањом на територији града Чачка. Простире се на великој површини од око 15 квадратних километара, а највећи засеоци су Садљике, Под-Овчар, Планинци и Поповићи.

Занимљиво је да део Овчар Бање на територији општине Лучани, уствари, припада Дучаловићима. Северне падине Овчара се окомито спуштају ка Западној Морави и осим манастира Сретење и Прображење нема других насеобина. Јужне и западне падине Овчара, као и источни обронци Дебеле горе, су благи и ту су формирани засеоци. Посебан печат овом крају даје Бањски поток, који раздваја Овчар и Дебелу гору. На овом потоку су све до осамдесетих година прошлог века радиле бројне воденице поточаре.

У атару села Дучаловићи налазе се манастири Сретење, Свете Тројице и Преображење, а верује се да се ту негде налазио и манастир Светог Ђорђа, чији се печат чува у Народном музеју у Београду.

Текст и фото: Горан Николић, главни чувар у ПИО „Овчарско-кабларска клисура“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.