Društvo

DIGITALNA PLATFORMA ZA INDUSTRIJU 4.0 I NJENA PRIMENA U PRAKSI

Fakultet tehničkih nauka u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom (NTP) danas je u konferencijskoj sali NTP-a organizovao panel o industriji 4.0, koji je javnosti bio dostupan posredstvom Jutjub kanala NTP-a. U  godini kada Fakultet tehničkih nauka obeležava 60 godina strukovnih studija i 45 godina postojanja akademskih studija, događaj se realizuje u okviru programa  posvećenog dvostrukom jubileju.

Cilj panela je predstavljanje digitalne platforme za industriju 4.0 iz ugla Vlade Republike Srbije i nauke/ privrede/ obrazovanja, kao dela nove industrijske prilike naše zemlje za period 2020 – 2030. Svečanom otvaranju, pored ostalih, prisustvovali su i goste pozdravili profesor dr. Danijela Milošević, dekan Fakulteta tehničkih nauka, Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika, Mirko Pešić, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka, Gorana Tanasković, rukovodilac OJ Čačak RPK Moravičkog i Raškog okruga.

Srbija je svoj nacionalni Program za industriju 4.0 usvojila 6. juna 2019. godine, na 4. Međunarodnoj konferenciji o Industriji 4.0 – AMP I4.0 2019, pod nazivom: “Digitalna platforma za Industriju 4.0 u Srbiji”.

Industrija 4.0 je postala globalni Međunarodni projekat od  2011. godine. Za proteklih devet godina nacionalni programi za industriju 4.0 implementirani su u 37 zemalja u svetu. 

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.