Kultura

ДИЈАЛОГ СЛИКЕ И ПОСМАТРАЧА

“СПЕКТАР ЕМОЦИЈА”, СЛИКАРА НЕМАЊЕ ВУЧКОВИЋА, У ДОМУ КУЛТУРЕ

Немања Вучковић слика од своје пете године. Данас углавном ради техником уље на платну, а инспирацију налази у природи. Својим сликама жели да пробуди човека да размишља о природи и да се врати њеним вредностима. ИзложбаСпектар емоција”, која је отворена 28. априла у Ликовном салону Дому културе, приказује разне емоције које се буде у нама, на пример осећај првог пољупца, радости, среће, заљубљености… 

Весна Петровић и Немања Вучковић

– Свако од нас разна осећања доживљава на свој начин, па тако и ове слике свако доживљава на свој начин. У мојим делима свако може да види оно што је у њему, што је проживео кроз свој живот. Овде је изложено 15 слика, великог формата, од два и по метра, два и метар и по. Желим да посматрач испред моје слике заборави на околину и да се фокусира на саму енергију слике. Због тога радим тако велике формате, да целокупну пажњу посматрачу узме слика, да слика направи дијалог са посматрачем. Када то успем, онда знам да сам добро урадио неко уметничко дело – рекао је Немања Вучковић.

Још од давних дана, крајем четрдесетих година прошлог века, када неки уметници одустају од дотадашњег начина сликања, и на неки начин се ослобађају, попут Кандинског и касније Xексона Полока, који је најпознатији и у то време најрадикалнији представник у такозваном акционом сликарству, до данас, многи одбацују форму у класичном смислу и своју потребу за стварањем изражавају на посебан начин, подсетила је Весна Петровић, уредница Ликовног програма Дома културе и додала:

– Тада се и јавља термин апстрактни експресионизам. Стваралаштво више није дубоко промишљена, унапред одређена студија, већ је више одраз унутрашњег бића самог уметника. Некада може доћи до препознатљивости неког знака или симбола, некада су ту геометријски облици, али и случајних линија и бојених површина. Немања Вучковић је један од сликара који на сличан начин ствара своја дела. Његове слике, великог формата сада су пред нама. Оно прво што уочавамо је боја. Боја, коју уметник користи без задршке и великог промишљања. Бојом, снажним потезом уметник уноси свој темперамент и енергију, и слика. Ове слике одликују широки, смели потези. На њима нема фигурације. За Немању можемо рећи да је сликар “чисте” апстракције.

Према речима уреднице Ликовног програма, изражени пиктурални елементи су основни садржај Немањиних дела. Његово сликарство се заснива на садејству ликовних елемената – боје, линије, материје, геста, а све је у функцији ликовне форме.   

– Ту су и свест и подсвест, емоције, доживљено и преживљено, као вулкан избијају из њега и буду преточени на платно. Због тога, осим контролисаних потеза, присутно је и доста “случајних” ефеката, које уметник користи и комбинује. Главна одлика ових слика је слобода у најширем смислу. Неспутаност у покрету, цртежу и избору боја и могућност да уметник, овог пута Немања Вучковић, управо те ликовне елементе, користи да дође до ликовне композиције. И на крају, ове слике остављају и нама слободу и простор да их заиста доживимо на свој начин, да заронимо у њих и повежемо спектар боја и спектар емоција – нагласила је Весна Петровић.

Немања Вучковић, сликар млађе генерације, дипломирао је 2012. године на Факултету примењењних уметности у Нишу, а 2017. је завршио мастер студије на сликарском одсеку у класи академика Фехима Хусковића. Тренутно је на докторским студијама у области сликарства. Ово је његова тринаеста самостална изложба, а учествовао је на више од 30 групних изложби широм света. Боравио је на многим ликовним колонијама и симпозијумима и излагао је на шест бијенала. Његова дела налазе се у многим приватним и јавним колекцијама. Члан је УЛУС-а од 2020. године. Немањина самостална изложба у Галерији Куће легата била је у номинацији за Политикину награду, за најбољу изложбу 2021.  

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.