Društvo

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“: Mnogo teža klinička slika pacijenata, skoro svi zahtevaju kiseonik

U prijemno-trijažnu ambulantu sada dolaze pacijenti sa mnogo težom kliničkom slikom, sa mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik, navodi za RTS direktorka KBC „Bežanijska“ kosa Marija Zdravković. Dodaje da 95 do 99 procenata kako ulazi u bolnicu zahteva kiseonik istog trenutka.


Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je u toj ustanovi trenutno smešteno 300 kovid pacijenata, od kojih je 40 na Intezivnoj nezi.


„I to su najteži pacijenti na različitim modalitetima ventilancije sa visokim kisioničnim pritiscima. Starosna strukturaje šarolika i ona varira. U ovom trenutku nemamo toliko mlade pacijente, uglavnom je prosek 62 godine i uglavnom su godine života faktor komplikacija bolesti“, objašnjava Zdravkovićeva.


Gošća Jutarnjeg dnevnika ocenjuje da sada imamo pacijente sa mnogo težom kliničkom slikom.


Pacijenti koji dolaze u prijemno-trijažnu ambulantu dolaze sa mnogo težom kliničkom slikom, sa mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik. Sada 95 do 99 procenata kako ulazi u bolnicu zahteva kiseonik istog trenutka“, navodi direktorka KBC „Bežanijska kosa“.

Ne uzimati terapiju na svoju ruku

Apeluje na građane da se ne leče kući na svoju ruku, jer, kako kaže, ova bolest je specifična i zahteva posebnu terapiju.

To je najveća greška koja može da se uradi. Ovakva bolest je specifična, nikada nije postojala, zahteva posebnu terapiju, ima svoje faze. Pre svega je važno proceniti fazu u kojoj se pacijent nalazi i dati mu terapiju. Velika je greška ako se u jednoj fazi bolesti da terapija koja se daje u drugoj fazi. Dakle to samo profesionalci koji su jako iskusni u lečenju pacijenata mogu dobro da odrede“, objašnjava Zdravkovićeva.

Mere same za sebe ne znače ništa

Na pitanje da li se već primećuje rezultat mera koje su pooštrene, gošća Jutarnjeg dnevnika odgovara:

„Diskretno se primećuje, ne tako značajno kao što bi mi voleli, ali nismo ni dali dovoljno prostora da se primeti. Vrlo je bitno što su uvedene sve te mere, ali je još bitnije da i dalje kažemo ma koliko to delovalo dosadno i na neki način opterećujuće – Mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju te mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni jer svi mi vidimo da je vaj virus izuzetno zarazan“, objašnjava Zdravkovićeva.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.