Grad

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ВИШЕ ОД 100 НОВИХ ОБЈЕКАТА У ЧАЧКУ

ИГОР КРИВОКАПИЋ, НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ ЗА ИНПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

За првих седам месеци ове године у Чачку је почела градња више од седамдесет објеката, углавном за становање. То је вишеструко више него пре само три-четири године, када је грађевински талас захватио град на Морави. Овогодишња сезона, према проценама, биће рекордна, јер ће, сада је већ сигурно, бити више од сто новоизграђених објеката, што је, чак око три хиљаде нових станова. О томе каква су запажања надлежних у овој области и о другим пословима Градске управе за инспекцијски надзор разговарали смо са начелником Игором Кривокапићем.

Игор Кривокапић, начелник Градске управе за инспекцијски надзор

Према његовим речима, грађевинска инспекција у оквиру ГУ за инспекцијски надзор обавезна је да најмање два пута изврши контролу градилишта – први пут када се изгради темељ, а други, када је објекат завршен у конструктивном смислу, односно када се зграда „стави под кров“. Од почетка године до краја јула извршено је око 150 оваквих прегледа, а извештаји о томе у електронској форми иду у централну евиденцију обједињене процедуре (ЦЕОП, у којој је документација свих надлежних органа – грађевинске инспекције, ГУ за урбанизам, катастра, јавних предузећа…)

ПРОШЛОГОДИШЊИ РЕКОРД МОЖДА И ДУПЛИРАН

– Сигурно је да ће прошлогодишњи број нових објеката бити премашен. Ако се настави овај темпо, процењујемо да ће их до краја године бити од 120 до 150. Свакако, доминирају стамбени објекти, јер их је око 90 одсто за колективно становање. То је велико повећање у односу на пре неколико година, али чињеница је да су то све објекти са комплетном документацијом од почетка, односно од постављања грађевинске табле и ограђивања градилишта, до потпуне реализације. Није било ниједне кривичне пријаве за градњу тог типа стамбених објеката без грађевинске дозволе – наводи начелник Кривокапић и додаје да су спорадични примери када током изградње инвеститори мењају пројекат за који су добили грађевинску дозволу.

– Тада имају две солуције, или измену грађевинске дозволе, што је чешће, или усклађивање са њом. Градња и материјал који се уграђује су све квалитетнији, можда и због диктата тржишта, јер је велика понуда станова. Грађевинарство, а посебно станоградња, су мерило колико је град јак – оцењује начелник ГУ за инспекцијски надзор. 

Фото: архива Чачанског гласа

Просечна цена квадрата у новоградњи је око 1.500 евра (са ПДВ-ом), а већина станова продата је још у изградњи. Инвеститори су, каже Кривокапић, углавном Чачани, који се последње две деценије баве и улагањем у грађевинске објекте.

– То су, углавном, привредници који су финансијски стабилни да могу да издрже све ударе тржишта – закључује саговорник „Чачанског гласа“.

Процењује се да је до пре једне деценије у Чачку било укупно око 15.000 станова у колективном становању. У неким годинама након 2000, реткост је била изградња стамбене зграде, јер су то углавном биле доградње већ постојећих зграда. 

ФОТО-КЛОПКЕ ОД СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Иако је дуг период суше повећао ризик од пожара, за сада на територији Чачка није било оних већих размера. Комунална инспекција и милиција углавном су реаговале са упозорењима. Опасност још траје, а дивље депоније су и даље један од великих проблема са којима се боре градске инспекцијске службе. Има их у готово свим насељима. Фото-клопке су се показале као добро решење у борби против ових „ветрењача“. Због велике опасности од пожара, на недавној седници Градског штаба за ванредне ситуације одлучено је да се убудуће одређени број фото-клопки годишње обезбеђује од Сектора за ванредне ситуације Републике Србије.

– Где год смо поставили фото-клопке, скоро да нема недозвољеног одлагања отпада, тако да су се показале као добра врста надзора и контроле. И грађани покрећу иницијативе, па одличне резултате имамо и у месним заједницама које су ову опрему купиле из својих буџета – каже начелник.

ОКО 10 ОДСТО ГРАЂАНА НЕ ИЗМИРУЈЕ РЕДОВНО ТРОШКОВЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА

Инспектори ГУ за инспекцијски надзор задужени су и за контролу учешћа у трошковима за одражавање стамбених зграда. Професионални управници дужни су да инспекторима доставе списак неажурних власника станова.

– Генерално је добра ситуација, али око 10 одсто власника не измирује редовно ове трошкове. Морам да подсетим да је висина месечне накнаде одлука стамбене заједнице. Уколико не плаћају, ми такве пријаве морамо да процесуирамо, а наплата је, на крају, посао јавних извршитеља – објашњава Кривокапић.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.