Ivanjica Region

ФЕСТИВАЛИ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ И ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА

 У оквиру манифестације „Дани Преображења 2022“ у Приликама ће наредне седмице  бити одржани 19. Фестивал српске изворне песме и 17. Фестивал Дечијег фолклора. Све је спремно за дочек рекордног броја учесника, поручили су организатори на конференцији за новинаре одржаној у среду.

-Најава фестивала у Приликама (фото: Ј.С.)

Овогодишњи Фестивал српске изворне песме у Приликама одржаће се 17. августа. То је, како је истакао директор ивањичког Дома културе, Милан Крунић, незванично првенство у изворном певању по коме су се Прилике и овај крај прочули надалеко. Додао је да ће „по  бројности учесника превазићи све потешкоће са којима се суочава друштво и сами организатори“. До сада се пријавило 60 група а очекује се да ће их бити 70-так из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине.

-Групе морају представљати свој крај кроз ношњу и изворне песме краја из ког долазе. Бираће се по три најбоље групе и солисти у женској и мушкој конкуренцији. У жирију ће бити професори са катедре етномузикологије факултета музичке уметности у Београду: Сања Радиновић, Ана Петровић и Борисав Миљковић. Своју оцену која група је најбоља даће и вође такмичарских екипа, објаснила је организатор програма Дома културе Хаџи Снежана Златић.

Пријем група је од 10-12  часовау ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама. Следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе, свечани дефиле и такмичарски део програма у центру Прилика од 15 часова.

У ревијалном делу наступиће естрадна звезда Снежана Бабић и трубачки оркестар.

Сутрадан, 18. августа, одржаће се Фестивал дечијег фолклора, а 19. августа традиционални народни сабор.

-На 17. фестивалу дечијег фолклора наступиће девет ансамбала. Бираћемо три најбоља за наступ као и најбољи оркестар. Ове године немамо иностраних учесника , али долазе нам друштва из разних крајева Србије-Пецке, Аранђеловца, Осечине, Трстеника, Краљева, Медвеђе, уз домаћине Ивањичане и Приличане. Почетак такмичења је у 17 часова, нагласио је у име једног од организатора директор приличке школе Миладин Божовић. Он је најавио и изложбу пчелињих производа, хране, сокова, пића и рукотворина као зачетак мини сајма.

По речима директора Туристичке организације Ивањице, Јанка Грбића, ови фестивали су веома значајни за очување традиције али и за употпуњавање туристичке понуде. Очекује се долазак великог броја гостију из Србије и региона, које спремно дочекују, казао је председник МЗ Прилике, Милан Милинковић.

Организатори фестивала су: Дом културе Ивањица, Месна заједница Прилике, ОШ “Сретен Лазаревић”, КУД  „Прилички Кисељак“, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група“ Стари Влах“. Покровитељи манифестације су Општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Најаву фестивала и својеврсну позивницу упутили су овом приликом женска певачка група „Распеване домаћице“ из Прилика и мушка група „Клековички жубор“.   

                                                                                                        Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.