Privreda

Добар дан привредној сарадњи

Одржан састанак Француско-српске привредне коморе и чачанских привредника. Чачак био домаћин привредног догађаја „Бонжур Србијо“…

Наговештена могућност улагања у сектор информационих технологија. Французи би хтели и да парирају Немцима који су за сада највише инвестирали у наш крај.

Иако је привредни догађај или караван „Бонжур Србијо“ (Добар дан Србијо) до сада је био у пет градова, ове године је Чачак прва дестинација. И не без разлога.

– Дошли смо да сазнамо о економским потенцијалима Чачка и како можемо да доведемо француска предузећа да улажу и сарађују са овдашњим привредницима. Билатерална сарадња Француске и Србије је порасла за 30 одсто, а претходне две године превазишла цифру од две милијарде евра. Највећи потенцијал је у аутомобилској индустрији, као и производњи каучука. Овде је „Мишелин”, један од највећих извозника гума из Србије. Најважније француске инвестиције су Аеродром „Никола Тесла“, прерада отпада у Винчи, као и чувени Београдски метро који раде њихове фирме. Око 70 одсто њихових инвестиција у Западном Балкану је у нашој земљи. Србија им је у том региону најпривлачнија за пословну сардњу и улагања – подсетила је Сања Иванић, директорка Француско-српске привредне коморе.

Сања Иванић

На тржишту Србије ради 112 француских компаније. Оне запошљавају око 14 хиљада људи. Француско-српска привредна комора пружа подршку свим привредницима који искажу интересовање да послују у Србији. Главна спона је „Буссинес Франце“ – партнерсто српских и француских институција.

– Осим што помажемо нашим предузећима организацијом разних догађаја и састанака са државним органима, наша мисија је да унапредимо билатерарну, економску и остале видове сарадње и рамену између Србије и Француске. То оставрујемо на основу партнерства наше коморе са Француском агенцијом за развој извоза и интернационализацију пословања француских предузећа под називом „Буссинес Франце”. Наша обавеза је да пружимо комплетну подршку њиховим привредницима који искажу интересовање да послују у Србији, било да извозе, проналазе нове произвођаче или оснивају своје фирме у нашој земљи. Све због увећаја француских инвестиција и отварања радних места у нашој земљи – изјавио је Драган Стокић, председник Француско-српске коморе.

Драган Стокић

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

– Надам се да ћемо, када се поново будемо видели за годину дана, моћи да сведочимо о једној озбиљној француској инвестицији у Чачку. Чули смо сугестију од градског руководства да би таква инвестиција требало да буде у области напредних технологија да би дошли до изражаја знање, стручност и искуство младих инжењера. Лично ћу се заложити да то буде ИТ сектор. Знамо и да су до сада највише улагале немачке компаније, али хтели бисмо да парирамо Немцима – наговештава Драган Стокић.

Како је навео и Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа, намера је да буду запослени инжењери који су овде завршили факултете и да, временом, размена знања буде мотор развоја у овом делу Србије. После Београд, Чачак је најважнији привредни центар.

Звонко Туфегџић

– До сада имамо 21 инвестицију, уложено је 2.750.000.000 евра у Србију. За Французе то није нека инвестиција, али смо најважнија земља Западног Балкана. Њихова привреда је другачија од Немачке и Италије. Настојимо да их упутимо на софистицирану технологију и да им омогућимо лакше склапање пословне сарадње и партнерских услуга – назначио је Звонко Туфегџић.

ВАЖАН СКУП У ЈУНУ У БЕОГРАДУ

Француско-српска комора је концепт „Бонжур Србијо“ покренула са двоструким наменама – омогућити детаљнији увид у економске потенцијале градова и округа Србије и успостављање пословне сарадње.

Та комора је основана 2009. године, као прва француско – српска пословна мрежа у Западном Балкану. Има око 150 чланица, окупља компаније са француским капиталом, српске и друге интернационалне компаније.

– Важно је поменути да почетком јуна ове године у Београду организујемо Форум Француска – Западни Балкан, који ће бити посвећен најбољим примерима из производње, добављачком ланцу и одрживом развоју. Организоваћемо сусрете предузећа из шест земаља.  Надам се добром одзиву привредника из Моравичког округа да би се срели са француским предузећома, експертима у тим доменима – већ сада је упутила позив нашим привредницима Сања Иванић.

Поред овога, Француско-српака комора годишње приређује педесетак догађаја за француске, српске и привреднике из осталих земаља.

Састанак чачанских привредника и представника Француско-српске коморе одржан је, 21. фебруара, у Стартап центру. Поздавне речи малој пословној заједници упутили су амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и Владан Милић, заменик градоначелника Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.