Društvo Obrazovanje

ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ И У СПЕЦИФИЧНИМ УСЛОВИМА РАДА

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОШ “РАТКО МИТРОВИЋ”

Пригодним програмом, под називомСрбијо наша драгаОШРатко Митровић”, 9. јуна, прославила је 53 године рада. Свечаности су присуствовали бројни гости, градоначелник Чачка Милун Тодоровић са сарадницима, колеге из других школа, пословни сарадници, ђаци и њихови родитељи.

Основна школа “Ратко Митровић” под овим именом и на садашњој локацији почела је да ради 1969, а прошлог четвртка, 9. јуна, ова образовна установа прославила је 53 године постојања и може се похвалити савременом опремом, мноштвом ваннаставних активности и великим успесима својих ђака. Школа је рођендан дочекала са одличним резултатима у свим областима, односно, са високим нивоом знања ученика и квалитетом рада који се очекивао.  

– Последње три године смо радили у изузетно отежаним условима, прво због реконструкције наше школе, а потом је уследила корона. Али, и у таквим, врло тешким и специфичним условима рада, наши ђаци су постигли добре резултате, као и раније. Дакле, успели смо да задржимо квалитет рада, ниво знања који се очекује од овакве образовне установе – нагласио је Ђуро Церанић, директор ОШ “Ратко Митровић”.

Директор је том приликом подсетио да школа има дугу историју, која сеже у 19. век: 

– Школа у Јездини је отворена 1911. године и образовала је ђаке тог краја. Међутим, недавно смо сазнали један врло занимљив податак, да је 1898. године у Бељини, у кући Фердинанда Крена отворена прва школа, која је функционисала до 1911.

У програму под називом “Србијо наша драга” учествовали су Хор и оркестар ученика веронауке заједно са вероучитељем Ђорђем Радојковићем и Драмско-рецитаторска секција са професоркама књижевности Радованком Мартиновић и Живком Бојовић.

– Љубав према земљи, српским коренима, традицији, која се не сме заборавити, проткани су у програму “Србијо наша драга”. Овим програмом смо желели да подсетимо на наше српске обчаје и ношњу, на оно најважније што описује наш народ. Деца су била дивна, пробе су трајале и до пола десет увече и нико није правио проблем. Ђаци су имали много активности током дана, понекад су имали пробе и у подне и увече да бисмо стигли на време да припремимо програм – рекла је библиотекарка Радованка Мартиновић.

Иако су свакодневно радили, ученици кажу да припреме за програм нису биле тешке, а иначе, у школи им је лепо, имају добро друштво, уче редовно да би постигли што бољи просек. Школу, како кажу, не доживљавају као превелику обавезу, али напомињу да је за учење важна одговорност. Углавном, сви једва чекају да се заврши школска година и почне летњи распуст.

Основну школу “Ратко Митровић” похађа више од 500 ђака, а осим у матичној школи, настава се одржава и у издвојеним одељењима у Паковраћу и Парменцу, која су протеклих неколико година адаптирана. Захваљујући средствима ресорног министарства и локалне самоуправе, матична школа је реконструисана и данас представља модеран објекат, у коме су обезбеђени услови за савремено одвијање наставних и ваннаставних активности.

И ова школска година приводи се крају, планова је много, а најважнији циљ, према речима директора Церанића, је поново интензивирање ваннаставних активности које обогаћују живот ђака у школи.    

– Ускоро завршавамо и ову школску годину, следе завршни испит за ученике осмог разреда, упис ученика у први разред и планирање следеће школске године. Један од основних циљева је интензивирање ваннаставних активности, свих оних лепих догађаја које смо у нашој школи раније реализовали, а које због епидемиолошке ситуације нисмо могли последње две године. Школа није само васпитно-образовна установа, већ треба да буде и центар читавог краја у коме функционише, центар свих лепих дешавања, културних, духовних и едукативних, место где ће се људи радо окупљати и ширити добре идеје – нагласио је директор Церанић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.