Kultura

DOM KULTURE: NOVA GODINA, VREME PROMENA I NOVIH IZAZOVA

DOM KULTURE ČAČAK

NOVA GODINA, VREME PROMENA I NOVIH IZAZOVA

 

U ekskluzivnom razgovoru za „Čačanski glas“ novi direktor Doma kulture Radisav Rašo Luković govori o planovima, promenama i novim izazovima koji su pred uglednom kulturnom ustanovom

 

Na samom kraju prošle godine, Dom kulture Čačak je, nakon završenog konkursa,  dobio novog generalnog  direktora, posle sedamnaest godina. Radisav Rašo Luković je sedmi po redu direktor ustanove od njenog nastanka 1971. godine.  Važno je istaći da je punih 13 godina radio na raznm poslovima u Domu kulture, najviše u programskom sektoru, baveći se organizacijom programskih aktivnosti i kao rukovodilac programskih aktivnosti.  Pre izbora na konkursu za novog generalnog direktora, radio je kao rukovodilac Tehničkog sektora.

U opuštenom razgovoru, u dobroj atmosferi i sa osmehom na licu, Luković govori o sebi i pre svega, o planovima i novim izazovima, koji se nalaze pred ustanovom na čijem je čelu i koja će za tri godine proslaviti veliki jubilej – 50 godina postojanja.

U  šali, na početku razgovora, predstavljajući sebe široj javnosti, Luković je citirao velikog Marka Aurelija: „Ja sam ja. Moj um, moja duša i moje telo. Umu pripadaju principi i načela, duši nagoni i strasti, a telu čula.“

  • Rođen sam u Čačku, gde sam završio osnovnu i srednju školu. Vreme mladosti obeležili su čuveni strip Alan Ford, serija „Monti Pajton“, neizbežna Azra i muzika osamdesetih, Čehovljeve priče i ruski klasici, Selindžerov „Lovac u žitu“, a vremenom sam zavoleo pozorište i film. Zvanje diplomiranog ekonomiste stekao sam na studijama u Novom Sadu, gde sam, pored osnovnih, završio i master studije, sa zvanjem master menadžer  – rekao je Rašo Luković.

Govoreći o izazovima pred kojima se nalazi Dom kulture i sa kojima se suočava kao novi rukovodilac ustanove, Luković ističe:

  • Generacije zaposlenih u ovoj ustanovi su tokom punih 46 godina postojanja uspele da sačuvaju osnovnu programsku strukturu. Godine ratova i teške tranzicije nakon toga, nisu dozvolile brži razvoj institucije i razvoj u skladu sa potrebama novog vremena i publike u XXI veku. U narednom periodu nas očekuje da sačuvamo ono najbolje što baštinimo, ali i programska, kadrovska, kao i obnova infrastrukure i postojećih tehničkih kapaciteta ustanove. Pre svega, neizostavno, programski sadržaji moraju biti dostupniji što širem krugu potencijalnih korisnika, nove tehnološke mogućnosti treba što bolje iskoristiti u reklami i marketingu programskih sadržaja. Novi izgled sajta, veća prisutnost na društvenim mrežama su značajni za pridobijanje nove publike, posebno one najmlađe.

Edukacija dece i mladih je jedan od prioriteta rada Doma kulture u novom periodu, očekuju nas novi programski sadržaji, veći broj radionica i drugih programskih sadržaja, koje ćemo pokušati da ostvarimo u saradnji sa visokoškolskim ustanovama, umetničkim školama i fakultetima. Obezbedićemo najbolje i najuglednije predavače, ali ćemo i nastaviti sa predstavljanjem najtalentovanijih studenata umetničkih fakulteta, kao i doktoranata, onih iz naše sredine, ali i iz drugih gradova. Na ovom velikom projektu biće uključeni svi programi Doma kulture.  Očekuje nas organizacija festivala amaterskih pozorišta za decu i mlade, biće puno pažnje posvećeno upoznavanju dece i mladih sa tradicijom i kulturnom baštinom. Dom kulture će biti organizator takmičenja kulturno – umetničkih društava, ali i sadržaja poput „Karavana i igre“ i promocije Festivala igre, koji afirmišu savremeni ples i igru i klasičan balet. Ostvarićemo i  višestruku saradnju sa uglednim manifetacijama i festivalima i drugim institucijama i omogućiti njihovo predstavljanje u Čačku.  Radićemo i na unapređenju vlastite produkcije, u saradnji sa srodnim ustanovama i partnerima, pre svega iz Moravičkog okruga i bližeg okruženja.

Treba istaći da će sa digitalizacijom velike sale, koja je već najavljena, zahvaljujući sredstvima Filmskog centra Srbije i lokalne samouprave, Čačak dobiti veliki broj kvalitetnih filmskih projekcija i širi izbor kvalitetnih filmova.

Dramski i Muzički program biće na najvišem mogućem nivou, u postojećim uslovima, sa najeminentnijim umetnicima iz Srbije i inostranstva. Očekuje nas i izbor novog programskog urednika, ali i da Dom kulture konačno dobije i muzičkog urednika (kad se steknu uslovi), koji će se između ostalog  posvetiti obnovi rada omladinskog  i gradskog hora, ali i omladinskog kamernog orkestra.

 

Luković ističe da je u prethodnom periodu, kao tehničko lice, pored redovnog tekućeg održavanja, bio upućen i u realizaciju kapitalnih investicija, zahvaljujući kojima Dom kulture raspolaže savremenom velikom dvoranom za izovođenje najrazličitijih programa, modernom opremom za rasvetu i sistemom za reprodukciju zvuka, funkcionalnim prostorom za smeštaj učesnika i izvođača programa, malom salom sa vido projektorom  i bežičnim internetom, Dramskim studijem, kao i led ekranom za reklamiranje programskih sadržaja.  Dobri tehnički resursi, naglašava direktor, omogućavaju da Dom kulture, kroz saradnju sa drugim institucijama, udruženjima i prvivrednim subjektima, može kroz komercijalne programe (iznajmljivanje prostora i tehničke usluge), ostvariti i dodatna sredstva, uz već postojeća iz budžeta i drugih izvora:

  • Moramo spremni dočekati veliki jubilej, 50 godina postojanja ustanove, koji nas očekuje 2021. godine, a do tada nas očekuju i veliki poslovi, izgradnja sale od 200 mesta, u prostoru koji sada koristi Gradska biblioteka i koji će ostati slobodan, nakon završetka radova na novoj zgradi Biblioteke i preuređenje i adaptacija prostora atrijuma Doma kulture, čime bi se stekli uslovi za Letnju scenu, a grad dobio prostor za mnogobrojna kulturna dešavanja tokom leta. Razmatraju se projektna rešenja i očekuje se nihova realizacija.

Ostvarenja svih planova nisu moguća bez dobre saradnje i razumevanja za potrebe Doma kulture od strane lokalne samouprave i gradonačelnika, koji su razvoj kulturnih ustanova i kulture  u Čačku postavili kao jedan od prioriteta u svom radu. Čačak se u Srbiji izdvaja po visini iznosa sredstava opredeljenih za kulturu i kulturne ustanove, koji je jedan od najviših u Republici.

 

Nadamo se da će zaposleni u Domu kulure, na čelu sa novim, ambicoznim direktorom, ostvariti planirano i spremno dočekati svoj jubilej – 50 godina, koji nije tako daleko.

 

Dušan Darijević

Оставите одговор