Kultura

VISOKA PRIZNANJA KULTURNO-PROSVETNE ZAJEDNICE SRBIJE ZA ČAČANE

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije objavila je, 5. februara 2021, imena dobitnika Vukove nagrade i Izuzetne Vukove nagrade i Povelje za 2020. godinu. Među nagrađenima su i čačanski pojedinci i institucije. Nosilac Vukove nagrade je naučni radnik Svetomir Stamenković, a dobitnik Izuzetne Vukove nagrade je Međuopštinski istorijski arhiv Čačak. 

Podršku čačanskim laureatima je dala KPZ Čačak na čelu sa Zoranom Rajičićem, predlog su potpisali saradnici Arhiva, akademici Ljubodrag Dimić i Mira Radojević, istaknuti naučni radnici, dr Radmila Radić i dr Ljubodrag Ristić, kao i dugogodišnji   saradnici ove ustanove kulture iz Dragačeva, dobitnici Vukove nagrade Joviša Slavković i nedavno preminuli Nikola Nika Stojić.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 57. put dodeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

-Nema veće nagrade, ni veće pohvale nego kada vas svrstaju u „vukovce“. Vukovim putem, Arhiv i arhivisti koračaju od onog trenutka, kada je prvi zaposleni, prof. Margita Radović zajedno sa svojim saradnicima-poverenicima počela da popisuje i prikuplja „staru arhivu“ na širokom području od Golije do Rudnika, a kasnije se smanjila teritorija na Grad Čačak i opštine Gornji Milanovac i Lučani. Mali kolektiv, od osnivanja 1948. do danas ukupno je bilo zaposleno 47 lica,  prihvatio se obimnog i odgovornog posla da popiše sve registrature i prikupi arhivsku građu stariju od 30 godina na naznačenom području – kaže za „Glas“ Lela Pavlović, direktorka nosioca Izuzetne Vukove nagrade, Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak.

Dobitnici Vukove nagrade za 2020. godinu su i:akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor i muzički pedagog Nemanja Savić i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su uz čačanski Međuopštinski istorijski arhiv i Gradska biblioteka Novi Sad i Karić fondacija. Povelju su dobili voditeljka Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.