Društvo

SZO: Koronavirus ne potiče iz laboratorije

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije koji se nalazi u Vuhanu odbacio je hipotezu prema kojoj je pandemija koronavirusa počela incidentom u laboratoriji, navodeći da nema dokaza koji bi potkrepili tvrdnje da se virus u tom gradu pojavio i pre decembra 2019. godine.

„Nema indicija da se virus pojavio među stanovništvom pre decembra 2019. godine“, rekao je novinarima šef kineskog tima, Ljang Vanijan.

Šef tima eksperata SZO, Ben Emarek, objasnio je da se njegova ekipa usredsredila na proveru tvrdnji da li se koronavirus proširio u Vuhanu pre decembra 2019. godine.

Stručnjaci oba tima su odbacili i kontroverznu teoriju prema kojoj kovid 19 potiče iz laboratorije u Vuhanu.

„Hipoteza koja uključuje tvrdnje o incidentu u laboratoriji verovatno ne predstavlja objašnjenje kako se virus preneo na stanovništvo“, rekao je Emarek.

Kinezi i eksperti Svetske zdravstvene organizacije nisu do sada uspeli da dokažu da je koronavirus životinjskog porekla.

Stručnjaci veruju da se virus sa slepih miševa preneo na druge životinje, a zatim i na ljude, ali da „ostaje da se identifikuje prvobitni izvor“.

Vanijan je rekao i da postoji mogućnost da se virus pojavio na drugim mestima pre nego što je, krajem 2019. godine, identifikovan u Vuhanu.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.