Aktuelno Kulturni vodič

Đorđe Vukadinović, FOTOGRAF KOSMIČKIH ŠIRINA

djolePriča o Đorđu Vukadinoviću, uspešnom umetničkom fotografu i učesniku na nedavnom finalu BALKAN PHOTO FESTIVALA u Sarajevu
FOTOGRAF KOSMIČKIH ŠIRINA
Piše: Dušan Darjević

Ovo je priča o Đorđu Vukadinoviću, umetničkom fotografu i muzičaru, omiljenom gradskom liku koga mnogi poznaju i vole zbog jednostavnosti, skromnosti i blagosti koji zrače iz sveke izgovorene reči i uvek prisutnog osmeha, iskrenog odnosa prema sagovorniku i spremnosti da pomogne. Potiče iz muzičarske porodice, otac Miki, član čuvenih BELIH VIŠNJI, a sa bratom Damnjanom, Đorđe je svirao u jednoj od postava grupe ZA JEDNU NOĆ, živi od muzike. Među Čačanima omiljen, uvek rado viđen gost u svakom društvu Đorđe Vukadinović, poslednjih godina je i uspešan umetnički fotograf sa brojnim priznanjima i nagradama na republičkim i međunarodnim izložbama.

tri kamenaInteresovanje za fotografiju kod Đorđa nastaje 2008. godine, kada je nabavio teleskop i poželeo da fotografiše nebeska tela. U svet fotografije uvodi ga nesebično prijatelj Aleksandar Anđelković, ubrzo postaje i član Foto kino kluba Čačak, gde uz „staru gardu“, majstore fotografije Vojislava Pešterca, Zorana Miloševića i Slobodana Pajića, usavršava znanje. Izlaže od 2009. godine. Prvi značajniji uspeh je prznanje iz 2012. za najboljeg autora na republičkoj izložbi. Dobija i zvanje foto amatera I klase i AFIAP-a, a postaje i član FIAP-a (međunarodne organizacije umetničkih fotografa). Đorđe je 2013. bio i predsednik FKK Čačak. Od 2014. godine nastupa kao samostalni autor, a od 2016. je član Foto grupe „ForMat“ u okviru Planinarskog društva „Kablar“.

Picture saved with settings embedded.– Svoje stvaralaštvo delim na tri oblasti: minimalizam (tehnika duge ekspozicije), LIFE fotografija i ASTRO fotografija, koje zahtevaju gotovo isti pristup, strpljenje, pažljivo odabran motiv i na kraju sam proces snimanja koji ljudima sa strane izgleda kao da ništa ne radim. To je posebno karakteristično kod astro fotografije, gde ekspozicije traju i po deset minuta – naglasio je Đorđe Vukadinović.

_MG_6777Đorđe se dosta kreće tražeći motive i na taj način uspeva da zadovolji još jednu svoju ljubljv, pešačenje u prirodi, što u našem kraju, ali i širom Srbije. Često se vraća istim predelima, koji svaki put izgledaju drugačiji.

LIFE fotografijom se bavi od skoro, jer ona, ističe, zahteva fotografsku zrelost, da se uoči motiv i brzo reaguje.

_MG_9944Jedno od najdražih iskustava našem umetniku je i prošlonedeljni ulazak u finale BALKAN PHOTO FESTIVALA u Sarajevu, u čuvenoj Gradskoj većnici, sa fotografijom Joy na temu SVAKODNEVNI ŽIVOT. Đorđe ističe da je to za njega veliki uspeh, jer je u žiriju od 12 članova iz celog sveta, predsedavao čuveni MILLES LITTLE, urednik fotografije u časopisu TIME.

Od planova u budućnosti za Vukadinovića posebno mesto ima rad sa mladima u okviru Foto grupe „ForMat“, gde im sa starijim kolegama prenosi stečeno znanje. U pripremi je i samostalna zložba u Čačku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.