Kultura Zabava

ПРОЦВАТ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ У НАШЕМ ГРАДУ

„Зар мислиш да они виде нешто друго осим својих сенки и сенки других људи, које светлост ватре баца на супротан зид пећине?ˮ („Мит о пећиниˮ у дијалогу „Државаˮ, Платон)

Глумачки атеље Дома културе основан је 2021. године на иницијативу ментора Јоване Мишковић и Душана Вукашиновића, као и директора Дома културе у Чачку Радисава Луковића. Настао је са циљем да члановима пружи могућност рада на себи и прилику за колективан стваралачки процес како би се временом започело стварање аматерских позоришних представа које би редовно бити приказиване публици у Чачку, али и у другим градовима.

Фото: Јелена Весковић


Овај корак значајно је утицао на многе људе из нашег града који пре тога нису имали прилику да развијају таленат и да резултате свог рада представе домаћој публици, тако да је аудиција за чланове Глумачког атељеа окупила све пунолетне грађане повезане љубављу према драмској уметности. Одабрани су најдаровитији са којима се додатно радило кроз позоришне радионице и који су колективно учествовали у стварању позоришних пројеката.
Марија Томовић, једна од чланица Глумачког атељеа, открила нам је како је дошло до тога да се пријави на аудицију и да постане део ове узбудљиве позоришне приче:
„Глума ме је одувек интересовала, али нисам увек била у могућности да се њоме бавим. У основној школи учествовала сам у две представе, али након тога сам изабрала другачији пут па је глума остала неостварена жеља. Када сам сазнала за прошлогодишњу аудицију, оклевала сам да ли да се пријавим – као одраслој и запосленој особи била ми је потребна храброст за пријављивање, јер се хобији обично практикују у млађој доби, а након тога ретко. Заиста сам поносна што сам се одважила на тај корак јер ми је донео нова искуства и прилике.ˮ

Фото: Јелена Весковић


Осим тога што су остварене жеље и амбиције оних који налазе радост на позоришним даскама, оживљавање позоришне културе у Чачку донело је бројне бенефите и целокупном културном животу града.
„Позориште нас смешта у садашњи тренутак, радња се одвија пред нама и гледаоци постају део приче. За све нас је важно да имамо увид у туђе перспективе како бисмо се међусобно боље разумели и спознали шта се догађа изван наше свакодневице. Срећна сам због проширења позоришног репертоара у Чачку, то нам је потребно, како као гледаоцима, тако и због прилике да будемо учесници у њима. Надам се да ће се позитивне промене наставити и на другим пољима културе.ˮ, рекла је Марија Томовић.
Само годину дана од оснивања, представа Глумачког атељеа Дома културе која носи назив „Ручни рад или тајна једног писмаˮ заузела је треће место на Фестивалу аматерске позоришне режије у Лесковцу, што је потврда њиховог досадашњег рада и мотивација за даљи развој и напредак. Питали смо Марију како би онима који још нису погледали представу, приближила тему и поруку ове представе и какве утиске носи са извођења пред лесковачком публиком:
„Овај комад може бити окарактерисан као лагана, апсурдна, црна комедија ситуације у којој су се нашле три жене. Међутим, порука представе истиче осетљиву тему која је у комаду поменута успутно. Представа нас позива да освестимо околности које се наслућују, али о којима се ипак не говори иако се свако од нас може наћи у таквој ситуацији. Представа је добро прихваћена у Лесковцу и публика је имала позитивну реакцију, као и у Чачку, због чега нам је изузетно драго.ˮ
Процват позоришне уметности и почетнички успеси Атељеа враћају наду у истицање правих вредности и појачан рад на развоју духовне културе. Шта је то што ће нам Глумачки атеље Дома културе приуштити у наредном периоду и шта можемо очекивати од њих, истакла је млада глумица Марија Томовић:
„Након овогодишње аудиције, атеље је бројнији, а са порастом броја чланова имаћемо и већи избор комада на којима бисмо могли да радимо. Свака улога је нова прилика за упознавање себе, карактера и различитих контекста ситуације у којој се лик нађе. Радујем се изазовима који предстоје и новим глумачким искуствима.ˮ

3Фото: Јелена Весковић


Сви који нису погледали представу „Ручни рад или тајна једног писмаˮ имају могућност да то учине већ у среду 23. новембра у 20.00 часова и да тиме подрже рад и елан поборника драмске уметности у нашем граду.

Марија Миљуш

One thought on “ПРОЦВАТ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ У НАШЕМ ГРАДУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.