Grad

Dr Luković: Srbi će i dalje ići na žurke

Do jutros je na lečenju u Opštoj bolnici Čačak bilo 65 pacijenata. Troje ih je na respiratoru. Protekla 24 sata umro je jedan Čačanin, star 82 godine. Troje pacijenata je otpušteno na kućno lečenje, primljeno je dvoje.

U februaru je bitku sa kovidom izgubilo oko 15 ljudi, sedmoro iz Čačka, ostali su bili iz Ivanjice, Lučana i Gornjeg Milanovca, navodi dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa.

On podseća da je i pre deset dana na bolničkom lečenju bilo 65 ljudi. Poslednjih sedmica ustaljen je i broj prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdrvlja i Opšte bolnice, kao i procenat pozitivnih testova. Već mesec dana pozitivno je oko 12, 13 odsto uzoraka.

– Sad nam je glavna borba usmerena na preventivu. Ali, Srbi će i dalje da idu na žurke u selima, okupljaće se po 15, 20 duša, u pojedinim lokalima 50, 70. Onda će da odu četiri, pet dana na rekreaciju. Biće ih po 20, 30, 40 hiljada… Mi ćemo ih sačekati, primati u bolnice, Bože oprosti, narod će umirati… U tom pogledu ne možemo ništa da uradimo, ali možemo da vakcinišemo! To je aktivna borba koju smo u stanju da vodimo – kaže dr Luković.

Iznova je pohvalio Dom zdrvlja i Zavod za javno zdrvlje, ustanove koje sprovode vakcinaciju u Čačku i bukvalno, rade dan i noć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.