Grad Obrazovanje Reportaža

ДРАГУЉ ОПЕРСКЕ СЦЕНЕ

ЛЕНКА ВУЈАНИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “ДР ВОЈИСЛАВ ВУЧКОВИЋ”

Рођена је у Београду. Као мала је певала у црквеном хору и уписала основну музичку школу на одсеку за виолину, али касније се определила за соло певање. Средњу музичку школу завршила је у Чачку, коју је, како каже, уписала спонтано и природно, у складу са оним чиме се бавила до тада. Ленка Вујанић, ђак генерације Средње музичке школе “Др Војислав Вучковић”, један од драгуља ове установе образовања, рођена је за сцену и оперско певање, што је доказала својим бројним наступима. Наравно, својим гласом, увек успева да задиви публику.

Осим по такмичењима и бројним концертима, Ленка Вујанић ће школовање памтити по професорима и пријатељима који су свакодневно били са њом. Ленкин узор и највећа подршка била је професорка соло певања Драгана Вуковић, којој је веома захвална и коју сматра заслужном за њен досадашњи успех. Наравно, не само да је учествовала на многим такмичењима, већ је увек била међу првима. Иако не наводи награде и дипломе, таленат за музику је потврдила и наступима на бројним манифестацијама, не само у Чачку, већ широм Србије.    

Из средње школе ћу понети много лепих успомена на пријатеље, професоре, као и са концерата. Средња музичка школа у Чачку ми је пружила доста знања, наравно, увек може и више и боље да се ради, али задовољна сам својим досадашњим резултатима. Сматрам да је, поред знања из соло певања, које ми је најважније, веома битно и опште музичко образовање, јер све утиче на нашу интерпретацију музике. Основну музичку школу бих препоручила свима, јер музика оплемењује човека и саставни је део живота, а музичко образовање је опште образовање и култура – наглашава Ленка Вујанић.  

Професорка Драгана Вуковић и Ленка Вујанић

За ученике завршног разреда Средње музичке школе “Др Војислав Вучковић” дипломски концерт је био прилика да покажу све што су научили током свог школовања. И Ленкин дипломски концерт је, као што се и очекивало, био бриљантан. Извела је дела чувених композитора, али и она мање познатих публици. Као што је само њено певање нешто посебно, тако се ни диван глас наше саговорнице не може лако описати речима, већ се мора слушати и препустити осећањима. А осећања која Ленка доживљава на сцени, преноси на публику, што и јесте суштина њене музике.  

Сваки наступ, сваки концерт је важан, јер све доноси ново искуство. Јако је битно да као извођач што чешће наступам, јер је то као пракса и сваки наступ, мањи или већи, је значајан за мене. Дипломски концерт, као круна свега, је нешто посебно. То је најважнији концерт за сваког инструменталисту којим се заокружује читаво досадашње школовање – напомиње Ленка, која је уписала Музичку академију у Источном Сарајеву.

Наравно, има оквирне планове за даљу будућност, али како каже, не воли пуно да планира, “јер ништа не може да се планира”. Жели да ради и вежба, да се фокусира на тренутне обавезе, а даљи путеви ће се сами отворити.

Вршњацима, као и млађим ђацима, поручије да се фокусирају на своје циљеве, да теже ка њима и да свакодневно улажу максимум у стицању знања: “Важно је да се не осврћу на примедбе других и да храбро иду ка својим циљевима, да не одустају од њих, јер једини неуспех је ако не покушате”.

Ово ће бити Ленкино најдуже лето. Планира да се добро одмори, да вежба и напуни батерије за следећу годину. Иначе, воли да игра стони тенис, да црта, слика и путује, а читање је, такође, део њеног свакодневног живота.

Занимљиво је да анђеоске гласове, осим наше саговорнице, имају и њена сестра Милица и брат Ђорђе, који је објавио и књигу песама.

– И брат и сестра су надарени за музику. Ђорђе је наставио да се бави уметношћу на други начин, тренутно је у Средњој уметничкој школи. Као мали смо наступали заједно певајући духовну и етно музику. Сада слушамо сличну музику и имамо слична интересовања – искрено каже сопран Ленка Вујанић, чије време тек долази и у чијем гласу ћемо још дуго, дуго уживати.

Н. Р.

Фото: Приватна архива Ленке Вујанић

ДУХОВНА И КЛАСИЧНА МУЗИКА

– Одмалена сам певала и одрасла сам слушајући претежно класичну и духовну музику. Кад сам имала три године почела сам да певам у хору. Одувек сам желела да се бавим музиком и још као мала сам знала да ћу кренути тим путем. Слушам скоро све жанрове, али су ми духовна и класична омиљени, на њих сам навикла, опуштају ме и испуњују. Такође, слушам и рок и реп музику – каже Ленка, напомињући да је слушање разноврсне музике важно за формирање критичког мишљења и личног музичког стила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.