Dragačevo Region

Други саборски дан (ФОТО)…

Други саборски дан прошао је у знаку традиције, раскоши песме, игре и концерата који ће сабораши дуго памтити. Учесници су продефиловали улицама Гуче и поздравили све сабораше. Додељена су и посебна призања.

ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ И ТРАДИЦИОНАЛНО МОМАЧКО НАДМЕТАЊЕ, НАРОДНИ ВИШЕБОЈ

Директор Културног центра Јован Ковачевић уручио је плакету Зорану Шушићу, који је као дугогодишњи извршни директор компаније „Застава оружје“, Крагујевац, дао несебичан допринос расту и развоју популарности „Народног вишебоја“. Шушић је у организацији овог момачког надмета 25 година.

У популарном момачком надметању, НАРОДНОМ ВИШЕБОЈУ, титулу харамбаше освојио је Никола Остојић из Салаша Црнобарског, општина Богатић.

Никола је био најспретнији и најјачи у три дисциплине: скок у даљ,скок у вис и бацању камена с рамена. Матија Протић из Гуче био је најбољи у рвању у кости, док је Зоран Милутиновић из Гуче био најпрецизнији и устрелио је кроз прстен јабуку.

ПРОМОЦИЈА ЗНАЧАЈНЕ КЊИГЕ У ДВОРИШТУ МУЗЕЈА ТРУБЕ

Промоција књиге „100 година од рођења академика Добрице Ћосића – Добрица Ћосић и политика“ уприличена је у дворишту Музеја трубе.

О књизи је говорио аутор проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе. Такође, присутнима се обратио домаћин Сабора, проф. др Драган Станић и Живорад Ајдачић, редитељ овогодишњег Драгачевског сабора трубача.

РАСКОШ ТРАДИЦИЈЕ САБОРА

И ове године, на 60. Драгачевском сабору трубача проглашени су најбољи здравичари и најлепше ношње.

Најбољи здравичари су: Милинко Гојковић из Горње Трепче који је најбоље казивао саборску здравицу и Петар Петровић из Лознице који је најбоље казивао традиционалну здравицу.

Што се тиче женске ношње, стручни жири је оценио да је најлепшу међу учесницама понела Анастасија Денковса из КУД „Свети Сава“, Тетово, Македонија. Најлепшу мушку ношњу носио је  Жељко Утвар из Београда.

 КУД „Бамби“, Чачак, добио је специјалну награду организатора.

ФОЛКЛОРНИ СПЕКТАКЛ  И ПРИЈАТЕЉИ ИЗ ЧЕШКЕ

Чланови академско културно уметничког друштва  «ИВО ЛОЛА РИБАР»,  Београд,  показали су раскош традиције и пребогат фолклор Србије. Гости из Чешке превалили су далеки пут, не би ли по чешки а „српски“, затрубили на Сабору. HarMàlek Orchestr, пријатељи Сабора, нису се штедели на позорници.

                                                     МАЕСТРО НА СЦЕНИ

Маестро на главној позорници, спектакл какав Гуча доживела није.  Хор и симфонијски оркестар РТС под управом Бојана Суђића. Маестро је репертоаром унео новину у Драгачевски сабор трубача. Чаробна «Кармина Бурана»,  а за крај  «Марш на Дрину»,  уз српску заставу која се све време виорила у маси.

АМБАСАДОР ГУЧЕ ПОД РУКУ СА СИНОМ

Концерт трубачког оркестра Бобана и Марка Марковића, привукао је велику пажњу сабораша. Као и увек кад амбасадор Гуче засвира, а у пратњи сина Марка, угођај је био комплетан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.