Politika

ДВЕРИ ЧАЧАК: „ГРАДУ СУ ПОТРЕБНИ НОВИ АДМИНИСТРАТИВНИ ЦЕНТРИ!“

ДВЕРИ ЧАЧАК: „ГРАДУ СУ ПОТРЕБНИ НОВИ АДМИНИСТРАТИВНИ ЦЕНТРИ!“

У оквиру локалног предизборног програма „ЗА НОВИ ЧАЧАК 2024-2028“, на конференцији за медије, одржаној у ГрО Српског покрета Двери у уторак, 16. априла, представљена је идеја децентрализације Града Чачка и формирања нових административних центара. О проблемима са којима се суочавају житељи месних заједница Љубић, Трнава и Мрчајевци говорили су Биљана Рубаковић,  Драган Радовановић,  Јерослав Јовашевић и Бошко Обрадовић, шеф Изборног штаба Двери Чачак.

Дверјани виде Љубић, Прељину, Трнаву и Мрчајевце као будуће административне центре на територији Града Чачка, а према њиховој оцени ништа мањи потенцијал поседују и месне заједнице Атеница, Заблаће и Слатина, о којима ће говорити, како су најавили, на првој наредној конференцији за новинаре. Као главне проблеме са којима се суочавају житељи Љубића, Прељине, Трнаве и Мрчајеваца, између осталог, наводе: немогућност решавања главних комуналних проблема, недостак културне и забавне понуде, али и других садржаја који су битни за нормалан живот, а право решење за превазилажења таквог стања виде  у  децентрализација града и формирању нових административних центара у форми градских општина или неких других начина организовања система административних олакшица за та места. 

Према виђењу дверјана, Чачак је могуће поделити на најмање три градске општине: центар, једну или две са леве обале Мораве са центром у Љубићу и Мрчајевцима, и још једну или две на правцу старог пута за Краљево у Атеници и Трнави или Заблаћу и Слатини. Слични примери формирања и функционисања градских општина, како је наведено, постоје у Ужицу, Пожаревцу и Врању.

Како је навела Биљана Рубаковић, Љубић је некада био срез, а данас ни са једне стране не постоје табле које би указивале путницима да управо улазе у најважније историјско место у Чачку.  Такође, како је додала, у Љубићу не постоји ниједна спортска или културна институција, а ово историјско место то свакако заслужује. Како би били решени присутни проблеми са којима се суочавају грађани, Двери предлажу да се коначно среди Булевар Танаска Рајића и уведе редовна градска аутобуска линија до Прељине, да се у Љубићу направи нови сајамски простор и нова микро-пијаца, да нови затворени базен буде направљен са те стране Мораве, затим, да се реновира Дом културе и стара школа преправи у дечји вртић, да се поставе путокази за сва три гробља, да се топ Танаска Рајића окрене на супротну страну, јер он није пуцао на Турке ка Љубићу, да се обнови рад Коњичког клуба и обезбеди више банкомата.   

– Додатно предлажемо изградњу комплетног етно – историјског комплекса на Брду Љубићу и нову омладинску манифестацију ,,Стазама хероја нашег краја”, која би увела поклоничке ђачке шетње од центра града до Брда Љубића – рекла је Рубаковић.

Прељина је, према речима Јерослава Јовашевића, позната по саобраћајној гужви између два кружна тока, пасарели за прелазак пешака преко магистрале која није довољно безбедна, неуређеној пијачној продаји и аутобуском стајалишту. Међу значајније проблеме са којима се суочавају житељи Прељине Јовашевић је, између осталог, сврстао: недовољан вртића за прељинску децу, лошу путну инфраструктуру , неуређен и прљав центар села, недовољно паркинг простора у време уласка и изласка ђака из школе, запуштен Дом културе, затворену Ветеринарску амбуланту, банку и државну апотеку…  За Прељину Двери предлажу одвајање индустријског од стамбеног дела села, проширивање капацитета вртића, формирање нове индустријске зоне дуж ауто-пута, отварање супермаркета чачанских домаћих производа поред ауто-пута, отварање нове -уређене пијацу, отварање зубне ординације при здравственој амбуланти, као и гасификацију школске котларнице.

Како је наведено на конференцији, житељиТрнаве се суочавају са бројни проблемима, а пре свега, са мањим бројем ђака у Основној школи, затвореним вртићем, угашеним фудбалским клубом, а немају ни обележавање битних догађаја из сеоске историје. Двери предлажу да се уради рампа на пружном прелазу и стајалиште за воз Трнава, пут од пруге ка Трнавском пољу, да се обезбеди превоз за сву децу која живе даље од два километра од школе, да се реши проблем изливања канализације у Трнавском пољу, отвори вртић, обележе називи улица и путоказа, ураде тротоари, јавна расвета и поставе контејнери и обезбеди редовна аутобуска или такси линија недељом до манастира.

Међу мапираним проблемима са којима се суочавају житељи Мрчајеваца наведени су: чести прекиди струје, укинута сточна пијаца, незавршена канализација, лоши путеви… Уколико дођу на власт, Двери се обавезују да ће Мрчајевцима обезбедити одељење ЕПС-а у варошици, дежурна кола хитне помоћи, појачани лекарски кадар у Дому здравља, додатну саобраћајну сигнализацију на критичним тачкама на магистрали, нови асфалт кроз варошицу и уређење атарских путева, увођење градског превоза од Чачка до Мрчајеваца и Бреснице. Поред свега наведеног, како је навео Бошко Обрадовић, шеф Изборног штаба Двери Чачак, требало би размотрити и отварање једне средње школе у Мрчајевцима и оснивање Фестивала народне музике „Обрен Пјевовић”.

Говорећи о проблемима мештана који живе у Љубићу, Прељини, Трнави и Мрчајевцима, дверјани су навели да су у свим овим местима давно истекли мандати саветима месних заједница и да они практично не функционишу.

Двери Чачак имају озбиљне кадрове и конкретна решења и обавезују се да ће, уколико дођу на власт, бити посвећени решавању проблема у Љубићу, Прељини, Трнави и Мрчајевцима и због тога траже подршку житеља ових месних заједница да  заједно покрену политичке промене које ће њихова места учинити много лепшим за живот, поручио је Обрадовић на крају свог излагања.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.