Društvo Uncategorized

ЕКОЛОШКИ БУЏЕТ ЧАЧКА ОВЕ ГОДИНЕ ОКО 78 МИЛИОНА ДИНАРА

У „еколошкој каси“ Града Чачка ове године биће скоро 78 милиона динара, за око 11 милиона више него 2021. Према Програму заштите животне средине за 2022, значајан део новца предвиђен је за побољшање енергетске ефикасности, куповину опреме за ново возило „Градског зеленила“, још подземних контејнера… Као важне пројекте Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за заштиту животне средине, најављује и постављање сензорских чворишта (мерача квалитета ваздуха), проширење пристаништа у Овчарско-кабларској клисури, наставак пошумљавања…

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за област заштита животне средине

Квалитет ваздуха постављањем сензорских чворишта сада је праћен на 11 мерних места. Мирјана Ђоковић истиче да се овај пројекат ради заједно са чачанским Факултетом техничких наука (ФТН) и Електро-техничким факултетом из Источног Сарајева.

Значајан је и пројекат дигиталног регистра извора загађивања, које спроводи Агенција за заштиту животне средине, уз подршку Владе Британије.

– Имамо локални регистар који је мапирао 11 загађивача, а испуњавање ове обавезе контролише Инспекција за заштиту животне средине. Током 2022. године реализоваће се пројекат, по чијем ће завршетку подаци о локалним изворима загађивања бити доспупни у дигиталном облику на једном месту, у оквиру Националног извора загађивања – каже Ђоковић.

И ове године Заводу за јавно здравље Чачка биће уплаћено 5,5 милиона динара за редован мониторинг ваздуха, воде, земљишта, буке и алергена. Велики део средстава, 15 милиона динара опредељено је за опрему за мултифункционално возило, које ће ускоро купити ЈКП „Градско зеленило“.

– Возило „Унимог“ има добре маневарске способности. Користиће се и за приступ тешко проходним теренима, не само у зимским условима, већ и приликом акција пошумљавања… Има три тарупа (прикључне машине), тако да мења десетак радника на терену. Кроз програм заштите животне средине биће набављена додатна опрема за ово возило – појашњава Ђоковић.

За набавку и уградњу још 18 подземних контејнера и ове године одређена су значајна средства, више од десет милиона динара. За набавку микробиолошког препарата за компостирање биће утрошено 800.000 динара.

– Због повећане количине отпадне зелене биомасе коју сечемо у језеру Међувршје, неопходна је набавка овог препарата. За ЈКП „Комуналац“ све је већи проблем зелени отпад, јер су то велике количине, а са друге стране, забрањено је паљење овог отпада. Због тога постоји оправданост изградње велике градске компостане, јер пилот компостана у кругу „Градског зеленила“ нема довољно капацитета. Због тога смо определили 2,5 милиона динара за студију изводљивости, која треба да дефинише све потребне капацитете и реши проблем на територији целог Чачка – каже Ђоковић.

За 11 еколошких удружења из „зеленог фонда“ намењено је два милиона динара. Наставља се и пројекат „Наша шума, наша брига 4“ и то са пет милиона динара из еколошке касе.

Фото: архива

Према речима помоћнице градоначелника, наплата еколошке таксе је одлична, будући да је прошле године у „зелени“ буџет ушло око 67,74 милиона динара, за 1,2 милиона више од планираних, јер су у међувремену нове фирме измириле своје обавезе. За непуна два месеца ове године већ је уплаћено 7,9 милиона динара, тако да она верује да ће наплата бити и већа од планиране.  

– Ове године аплицирали смо са три велика пројекта код ресорног Министарства: за пошумљавање, проширење капацитета гасне котларнице код Факултета техничких наука (са три на шест мегавата) и за чишћење дивљих депонија. Оцењивање је у току и надамо се да ћемо и ове активности спровести – рекла је Мирјана Ђоковић.

Она најављује да ће ове године почети изградња Фабрике за прераду отпадних вода у насељу Прелићи. Тендер за ово постројење, реконструкцију три црпне станице, изградњу две саобраћајнице и моста на Атеничкој реци биће објављен током лета.

– Фабрика ће бити на седам хектара, то је велики посао вредан око 23 милиона евра, од чега је улагање Европске уније 75 одсто, а остали део ресорног Министарства – подсећа Ђоковић.

Рекултивација и санација 12 хектара бившег сметилишта у Прелићима је у завршној фази. Ускоро ће почети постављање фолије (искоришћено 40.000 квадратних метара фолије купљене још пре више од две деценије и докупљено још 15.000 квадратних метара), преко које ће бити слој земље, а онда и коначно затрављење.

Прелићи, фото: архива

После десет година у еколошком сектору, помоћница Мирјана Ђоковић каже да је посебно поносна на пројекат фабрике за пречишћавање отпадних вода, која ће имати велики значај да Морава опет буде чиста река. Није задовољна односом грађана према животној средини, пре свега, јер и даље постоји велики број дивљих депонија. На питање да ли је Чачак, према њеној оцени, чист град, она одговара:

Бакља на некадашњој депонији Прелићи, фото: архива

– Мислим да јесте, али може увек боље… Али, некад се чини да би нам требала три комунална предузећа. Мора се променити свест грађана. Када ускоро проширимо примарну селекцију отпада, мој предлог ће бити да они који у тој обавези буду ревносни, буду награђени кроз олакшице, односно, да им буду мањи рачуни за ту услугу – обећава Мирјана Ђоковић. 

В. Т.

ИЗМУЉАВАЊЕ ЈЕЗЕРА

Када је реч о више пута најављиваном измуљавању језера Међувршје, Ђоковић каже да је то „државни пројекат“ који је најавила и премијерка Ана Брнабић. Тренутно мађарски стручњаци раде студију изводљивости којом ће бити утврђени методологија и начин измуљавања језера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.