Kultura

Етнографски предмети Париског атељеа Надежде Петровић

У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ вечерас отварање изложбе “Златном руком и сребрним српом“

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ из Чачка ове године обележава 60 година од свог оснивања. Тим поводом је, у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, приређена изложба етнографских предмета Надежде Петровић, под називом Златном руком и сребрним српом. На позивници за ову изложбу се налази дописна карта Надежде Петровић из 1905. године, из Спомен збирке Павла Бељанског у Новом Саду.

Аутор изложбе је Радивоје Бојовић, историчар- музејски саветник Народног музеја у Чачку, а коауторке су Јелена Савић, етнолог антроплог – виши кустос Етнографског музеја у Београду и Мирјана Рацковић – музејски саветник Уметничке галерије “Надежда Петровић“ у Чачку.

Као резултат вишегодишњих архивских истраживања Уметничке галерије, потврђено је да се 125 етнографских предмета из атељеа који је Надежда користила током студијског боравка у Паризу (1910-1012) налази у Етнографском музеју и да као целина до сада нису презентовани. Реч је о предметима које је сликарка пасионирано прикупљала током путовања по крајевима где је од давнина живео српски народ (Косово, Стара Србија и Македонија, Босна, Хрватска…) и понела са собом у Париз са циљем да их презентује француској јавности,у чему су је спречили надолазећи ратови. Две године након њене смрти (1917), мањи део предмета је презентован у Палати берзе у Лиону на Српској изложби уметности и домаће радиности.

Бринући о безбедности експоната током ратних година, француска држава, уз помоћ Просветног одељења Краљевског српског посланства, вајара Ђорђа Јовановића и Надеждине сестре Љубице, тада студента музике у Паризу, целокупан затечени садржај из атељеа 1919. године шаље у Србију (47 слика, 62 костима, 20 комада накита и 59 комада старог новца). Етнографски предмети враћени из Париза завршавају у збиркама Етнографског музеја 1926. године. Овог пута пред посетиоцима је избор од четрдесетак репрезентативних предмета из Етнографског музеја, уз неколико Надеждиних личних предмета из збирки Народног музеја у Чачку, слика, фотографија и репродукција из других музеја и галерија.

Поред тога што овом изложбом обележавамо велики јубилеј наше установе, уједно изражавамо и велику захвалност Француској, чијом су бригом наведени предмети сачувани од ратних разарања и после сто година доступни јавности, а истовремено најављујемо и пројекат обележавања 150-годишњице од рођења Надежде Петровић које нас очекује 2023. године (пројекат је на предлог наше државе ушао у програм УНЕСК-А који се односи на обележавање годишњица значајних личности). Тим поводом премијерно ће бити изведена монодрама о животу Надежде Петровић под називом Ненаписана писмапо тексту Милкице Милетић, а у извођењу глумице Народног позоришта из Београда Вање Милачић. Монодрама ће бити реализована 11. октобра у Великој сали Дома културе у Чачку (Продукција: Градско позориште Чачак; Извршна продукција: FAME Solutions Београд), најављују из Уметничке галерије „Надежда Петровић“.

Приредила: З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.