Društvo

EU: Još nije trenutak za „pasoše imuniteta“

Lideri Evropske unije odlučili su da unutrašnje granice Evropske unije ostaju otvorene, ali je dogovoreno da se što više ograniče putovanja koja bi se mogla nazvati turizmom, ili putovanjima koja nisu od suštinskog značaja.

Strah od širenja novih varijanti virusa bio je razlog da neke zemlje predlože i strožije mere, pa i zatvaranje unutrašnjih granica Evropske unije za sve što nisu putovanja od suštinskog značaja.

Takva odluka nije doneta, ali je dogovoreno da se što više ograničene putovanja koja bi se mogla nazvati turizmom, ili putovanjima koja nisu od esencijalnog značaja.

Lideri su takođe zaključili da još nije trenutak da se razmišlja u pravcu uvođenja takozvanih „pasoša imuniteta“.

Dogovoreno je, međutim, da se može govoriti o sertifikatima vakcinacije kao o medicinskim dokumentima, ali ne o putnim dokumentima.

To je kontroverzna ideja i zbog toga što nije poznato da li ljudi koji su se vakcinisali ne mogu da prenose viruse, kao i zbog činjenice da vakcina u ovom trenutku nije na raspolaganju svima koji bi želeli da se vakcinišu.

Ipak, nije isključeno da će se kasnije vratiti ovoj ideji, na kojoj posebno insistiraju turističke zemlje, kao Grčka, Španija i Portugalija, koje smatraju da bi se takvim sertifikatima moglo olakšati putovanje unutar Evropske unije.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.