Društvo Grad

ЕВРОПСКЕ КОМПАНИЈЕ ВЕРУЈУ У СРБИЈУ

АМБАСАДОР ЕУ ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ И АМБАСАДОРКА КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ АНИКА БЕН ДАВИД ПОСЕТИЛИ ЧАЧАК

У среду, 8. марта, Чачак су посетили Њ.Е. господин Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније и Њ.Е. госпођа Аника Бен Давид, амбасадорка Краљевине Шведске. После састанка са градским руководством, видели су примере добре праксе, где Еувропска унија и државе чланице подржавају унапређење конкурентности локалне привреде, кроз ЕУ ПРО Плус програм. Амбасадори су посетили компанију “Литопапир”, која је међу директним шведским инвестицијама у Србији, а потом дистрибутивни центар “Моравски маркет”, оформљен уз подршку Европске уније, који је окупио више од 20 локалних произвођача, микро, малих и средњих предузећа и регистрованих пољопривредних газдинстава из Чачка, Горњег Милановца и Лучана. Посету Чачку завршили су у Научно технолошком парку.

ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА НЕПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

После састанка са градским руководством, градоначелник Чачка Милун  Тодоровић је у изјави за медије подсетио да су Европска унија и Влада Шведске уложили пет милиона евра неповратних средстава у наш град, кроз различите пројекте.   

– Поред реализације пројеката из области екологије, имамо сјајну сарадњу са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (SIDA), која је инвестирала у наш град око два милиона евра. У оквиру пројекта “Не остављајући никога иза себе” у наредних 30 дана би требало заједно са нашим пријатељима из Европске уније да поделимо 12 кључева, односно, 12 станова за особе које су изашле из хранитељских породица, женама жртвама насиља, као и мањинским групама. Веома је значајан и пројекат, у који је ЕУ уложила 1,4 милиона евра, за изградњу зграде за избегла и прогнана лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, на Љубићком кеју. Такође, у наредних 30 до 40 дана очекујемо да 25 породица добије кров над главом у овом сјајном простору. Веома је значајна и реализација припреме планског акта за постројење за пречишћавање отпадних вода, а пре тога је уложен велики новац за изградњу трансфер станице, око 900.000 евра. Захваљујући добрим искуствима нордијских и земаља Европске уније, на најбољи начин смо урадили рекултивацију депоније Прелићи. У том пројекту, велику подршку смо имали од Владе Републике Србије, уложила је око 90 одсто средстава. Европска унија је финансирала око 350.000 евра за документацију за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и очекујемо да ћемо заједно са ЕУ, Владом Шведске и нашом Владом започети изградњу, чија ће укупна вредност бити око 36 милиона евра… – навео је градоначелник Тодоровић, позивајући амбасадоре да буду гости нашег града и 21. марта, на спектакуларном отварању програма, када ће Чачак и званично постати прва национана престоница културе.

“ПОСВЕЋЕНОСТ СРБИЈИ ДА СЕ ШТО БОЉЕ И ШТО ПРЕ ПРИПРЕМИ ЗА ЧЛАНСТВО У ЕУ”

Амбасадор Европске уније Емануеле Жиофре изразио је велико задовољство што је у Чачку, честитавши нашим грађанима на добијеној титули прве националне престонице културе.   

– Ово је моја прва посета вашем граду, али то не значи да Европска унија и Чачак не сарађују. Напротив, ми имамо дугу историју сарадње. Чули сте о бројним пројектима које заједно реализујемо у области социјалног становања, помоћи интерно расељеним лицима и избеглицама. Поред многих социјално-економских, реализујемо и пројекте Научно технолошког парка. То су све показатељи наше велике посвећености развоју овог града, као и посвећености Србији да се што боље и што пре припреми за чланство у Европској унији – нагласио је амбасадор Емануеле Жиофре.

Амбасадор ЕУ је изразио и велику радост због посете Научно технолошком парку у коме раде и развијају се бројна мала предузећа, захваљујући ЕУ ПРО Плус програму.  

– Ми смо им пружили велику подршку, већ смо издвојили 670.000 евра за даљи развој тих компанија. Европска унија и Република Србија се не ослањају само на економски успех, али када говоримо о томе, у протеклих 15 година бројне компаније које су дошле, до сада су уложиле око 19 милијарди евра. С друге дстране, трговинска размена између земаља ЕУ и Србије је у константном порасту. Последњих 15 година извоз Србије у земље ЕУ је порастао пет пута. То су само неки од примера сјајне економске сарадње, а једна од успешних европских фирми које су дошле у Србију јесте и шведска компанија “Литопапир”. Главни разлог зашто су све те компаније дошле да улажу у Србију, јесте то што верују у ову земљу – истакао је амбасадор Емануеле Жиофре.

“ВРАТА СУ ВАМ ОТВОРЕНА”

Амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид захвалила је градоначелнику Тодоровићу и његовом тиму на великој гостопримљивости:    

– Ово није моја прва посета Чачку, а данас сам радо дошла у овај град, који сам први пут посетила у фебруару. Тада смо у Научно технолошком парку, заједно са нашим партнерима, организовали међународну конференцију са насловом “Нордијска зелена решења за Србију”. Иначе, Шведска је водећи билатерални донатор Србије, када је реч о заштити животне средине. Са Градом Чачком имамо дугогодишњу сарадњу, радили смо на припреми пројекта за изградњу постројења за прераду отпадних вода, за који се надамо да ће ускоро почети изградња. Такође, заједно смо радили и на великом пројекту у вези рециклирања и управљања отпадом. Прошле године смо са ЕУ и Владом Републике Србије имали пројекте у 17 општина у вези са изградњом инфраструктуре и подизањем свести грађана о важности рециклирања. Желимо да помогнемо Србији да оствари циљ који је већ испуњен у Шведској, а то је да само један одсто нашег отпада завршава на депоније, док се чак и 99 процената рециклира. Сматрамо да тако нешто може да се реализује и у Србији – нагласила је амбасадорка Аника Бен Давид.

Амбасадорка је била имресионирана објашњењима градоначелника Тодоровића и његовог тима у погледу великих амбиција и настојања да Чачак учине атрактивним местом за живот, не само за младе, већ и за људе средњих година, као и старије грађане:   

– Ми ћемо са великим интересовањем пратити реализацију свих тих планова и пројеката. Радујем се што ћемо посетити фирму шведског инвеститора “Литопапир”. То је фирма која извози своје производе у више од 30 земаља које потичу из Европске уније. Ова компанија је само још један показатељ да је ЕУ број један и као донатор, и као инвеститор, и као партнер Србије. Када говоримо о шведским компанијама њихов број у Србији непрестано расте, сада их је више од 100, а запошљавају око 10.000 људи. Такође, важно је и то што ове фирме својим улагањима не доносе само искуство, већ и нову културу социјалног дијалога и бољих и праведнијих услова за запослене.     

Будући да је 8. март, Међународни дан жена, амбасадорка је напоменула да су 1995. године, када се упустила у дипломатске воде, у Шведској жене чиниле непуних 10 одсто амбасадорских позиција. Данас их је око 50 одсто и то без неких посебних афирмативних акција.  

– Желим да кажем да је родна равноправност важна, велика и праведна ствар, али и паметно начело које доноси добробит целокупном друштву. Такође, истакла бих да Европска унија чини све да помогне Србији да се убрза на свом путу ка ЕУ. Врата су вам отворена – поручила је амбасадорка Шведске Аника Бен Давид.

Н. Р.

Фото: Н. Р. и Кабинет градоначелника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.