Aktuelno Grad

МИНИСТАРКА ЗА РАД КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ И ДИРЕКТОР НСЗ МАРТИНОВИЋ ПРИСУСТВОВАЛИ СВЕЧАНОЈ ДОДЕЛИ ОДЛУКА О САМОЗАПОШЉАВАЊУ

УГОВОРЕ ПОТПИСАО 31 НЕЗАПОСЛЕНИ

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић данас су присуствовали свечаној додели одлука за самозапошљавање у скупштинској сали Града Чачка и нагласили да чачанска локална самоуправа представља одличан пример добре праксе, када је реч о издвајању средстава за мере активне политике запошљавања, који би могли да следе бројни други градови и општине у Србији. Подршку државе и локалне самоуправе да покрену сопствени посао кроз програм самозапошљавања добило је 31 лице.

Уговоре о подршци за покретање сопственог посла потписало је 31 лице, а за ову меру запошљавања опредељено је укупно 7,9 милиона динара, од чега је Град Чачак обезбедио четири, а ресорно министарство преко Националне службе за запошљавање 3,9 милиона динара. Међу корисницима средстава подршке се налазе и два лица са инвалидитетом.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је пожелела пуно успеха младим Чачанима који су добили средства подршке за самозапошљавање. Посебно је нагласила напоре локалне самоуправе да својим грађанима обезбеди боље услове за живот.

– Град Чачак је пример како треба да се улаже у свој град кроз различите мере да би грађани живели боље, а превасходно кроз обезбеђивање радних места и већих могућности за различите привредне активности. У претходних 15 година, Град Чачак је за мере активне политике запошљавања издвојио 422 милиона динара, а више од половине тог новца је опредељено у последњих пет годинарекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, додавши да је најбољи показатељ стања на тржишту рада Моравичког округа чињеница да је за пет одсто смањена незапосленост у поређењу са истим периодом претходне године.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић се осврнуо на значајну улогу Чачка у препознавању приоритета у политици запошљавања, наводећи да се чачанска локална самоуправа може сврстати међу градове и општине који издвајају највише новца за мере активне политике запошљавања.

– Посебно је задовољство што су млади људи који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање подршком државе и локалне самоуправе охрабрени да започну сопствени бизнис, уз средства подршке у висини од 250.000, односно 270.000 динара за особе са инвалидитетом. Широм Србије постоји велико интересовање за ову меру активне политике запошљавања, тако да смо до сада укључили око 3.000 незапослених лица у програме самозапошљавања, од чега је 116 особе са инвалидитетом, а више од 200 ромске националности. На подручју Моравичког округа је до сада укључено око 260 лица у разне финансијске подстицаје, за шта је издвојено из републичког буџета преко 61 милион динара. До краја године ће обухват бити свакако и већи – рекао је Мартиновић и најавио да од сутра креће пријава заинтересованих за програм „Моја прва плата“, који је као ванредни и кризни програм Владе Републике Србије намењен и младим незапосленим људима до 30 година и послодавцима који су већ исказали своје потребе за кадровима.

Мартиновић је навео да је у први циклус програма „Моја прва плата“ било укључено око 8.400 младих и да је њих, око 30 посто закључило уговоре о раду код послодаваца где су обављали праксу или код неких других.

Обраћајући се будућим предузетницима, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је подсетио да је Град Чачак у последњих пет година за различите мере активне политике запошљавања издвојио више од два милиона евра.

– Данас смо дали „ветар у леђа“ неким новим привредницима, младим људима из различитих области деловања, који крећу својим путем и, надам се, да ће бити успешни у томе. Трудићемо се да у наредном периоду определимо још више новца за овакве мере, како бисмо пружили веће могућности младима и свима осталима који желе да се баве својим послом да то учине, а компанијама да отварају нова радна места. Ту је и програм стручне праксе за стицање нових знања и вештина.

Тодоровић је навео да је Град Чачак пре пет година имао скоро 11.000 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање, а да их је данас 5.212, од чега су 58 одсто жене, тако да ће у наредном периоду локална самоуправа више пажње посветити подстицању запошљавања и рањивих група и припадница лепшег пола. Осим тога, навео је и интересантан податак да се од почетка 2021, па до данашњег дана, на подручју Града Чачка смањио број незапослених за 10 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Након доделе одлука корисницима државне финансијске подршке за започињање приватног бизниса, министарка за рад, директор НСЗ и градоначелник Чачка су посетили предузеће „Успон“, једно од репрезентативних партнера Националне службе за запошљавање.

В. С.

„ОВО ЈЕ ЗА МЕНЕ НОВИ ПОЧЕТАК!“

Владе Ђукановић, корисник средстава подршке за самозапошљавање, истиче да ће новац искористити за отварање машинске радионице.

– Ово је свакако драгоцена помоћ. Ових 250.000 динара ћу искористити за набавку алата, за проширивање планова у сопственом бизнису. Захваљујем Градској управи која нам је омогућила да реализујемо своје пословне идеје. Ово је практично за мене нови почетак. Радио сам раније у једној фирми, где сам стекао искуство, а онда сам пожелео да покренем сопствени посао. На почетку ћу радити сам, а надам се да ћу касније, када се посао прошири, бити у прилици да запослим и раднике – рекао је Ђукановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.