Aktuelno Kultura

Отварање 9. Међународног бијенала визуелних уметности ,,Библиотека – Отворена књига Балкана“

У великој сали Културног центра у суботу, 18. новембра, свечано ће бити отворено 9. Међународни бијенале визуелних уметности ,,Библиотека – Отворена књига Балкана“.

Уз изложбу ће бити приређен и концерт, а програм почиње у 18 сати.

Изложба која носи назив ,,Фабрике уметницима – уметност радницима“ биће реализована на сва три нивоа изложбеног простора Културног центра Чачак, као и у Галерији Народног музеја.

Учесници у музичком делу програма су Бобан Бјелић, мајстор на хармоници, оперски певач Славко Николић и Неда Николић која ће свирати фрулу.

Изложбу ће отворити отворити др Милена Драгићевић Шешић, редовни професор на Факултету драмских уметности у Београду и шеф катедре УНЕСКО-а за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду.

На изложби ће бити изложено 128 радова 51 уметника из: Аустралије, Аргентине, БиХ, Бразила, Енглеске, индије, Италије, Јапана, Кореје, Немачке, САД, Хрватске, Северне Македоније, Румуније и Србије. Реализовани у различитим материјалима и техникама (слика, скулптура, објекат, фотографија, видео), а око 1.000 радова биће приказано у електронској форми.

Изложба указује на различите форме комуникације уметника и фабрика, као привредних субјеката, њихов узајамни допринос у квалитету реализације, формирању фабричких фундуса, оплемењивању простора, али и могућој улози уметника у брендирању фирме. Посебан акценат је на избору радова насталих на алтернативним резиденс радионицама организованим у девастираним и напуштеним фабричким просторима, као последица транзиционих процеса, ратних разарања, епидемије ковида-19 и других узрока.

Извор: Портал ,,Чачанска родна“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.