Društvo

FILMART U GODINI JUBILEJA

U godini kada se obeležava devenija i po Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, decenija Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdok i pola decenije programa IVA.lab, po prvi put navedeni programi Filmarta neće imati svoja uobičajena izdanja koja podrazumevaju okupljanje i upoznavanje učesnika u Srbiji, timski rad, razmenu iskustva, ali i sklapanje prijateljstava za ceo život.

“Uprkos ograničenom kretanju i fizičkom distanciranju i u ovim okolnostima, nastojimo da održimo našu filmsku zajednicu na okupu i iz tog razloga, zajedno sa njima, našim bivšim učesnicima iz različitih delova sveta, ove godine obeležićemo male jubileje kroz različite online programe, izdavanje kataloga i produkciju dokumentarog filma o našim programima, ali i kroz predstavljanje specijalnog programa izabranih filmova snimljenih tokom 15 godina Interakcije na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu”, izjavio je direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, Dejan Petrović.

U okviru online programa InterDocs&Talks, od 25. do 29. avgusta, na Youtube kanalu Filmart-a biće prikazano 15 izabranih filmova snimljenih tokom kampa Interakcija (#Docs), saopštili su organizaori.

Svake večeri uoči projekcije filmova biće emitovan i dvadesetominutni video (#Talks), kroz koji će nas bivši učesnici upoznati sa položajem filmske industrije u doba krize i mestu dokumentarnog filma u njihovim zemljama, kao i o sopstvenom iskustvu koje nose iz Srbije.

Filmart će u cilju obeležavanja jubileja, do kraja godine, objaviti katalog u kome će biti predstavljeni učesnici i filmovi snimljenih tokom kampa, kao i različiti autorski tekstovi i intervjui sa bivšim učesnicima, supervizorima i junacima filmova.

U toku 2020. biće produciran i dokumentarni film, kao osvrt na prvih 15 godina kampa Interakcija, 10 godina Interdoka, odnosno pet godina IVA.lab, koji će uz izabrane filmove snimljene tokom kampa biti predstavljen na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

U organizaciji NFC Filmart, od 2006. godine, realizuje se kamp Interakcija, u okviru koga studenti filmskih škola iz celog sveta, tokom boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu, piše u saopštenju.

Do sada učestvovalo je 249 učesnika iz 59 zemalja, snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 filmova osvojilo 18 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.