Uncategorized

Filmovi sa 31. Montenegro Film Festivala u UG “Nadežda Petrović“

Filmski i video program UG “Nadežda Petrović“ na drugoj ovogodišnjoj projekciji predstavlja nagrađene i odabrane filmove sa letos održanog 31. Montenegro Film Festivala iz Herceg Novog. Selektor dokumentarne sekcije Vladimir Perović je i ovoga puta za čačansku publiku odabrao najbolje od najboljih.

Program projekcije:

1. TIBETANKA / THE TIBETAN GIRL
Jin Huaking / Jin Huaqing,
KINA / CHINA, 31 / 2016
Film Tibetanka prikazuje čistoću i pobožnu religioznost Drolme, iz Sičuana, njene sreće i njene tuge. Dokumentarac otkriva neusaglašenost tibetanskih vjerovanja i tradicije pri suočavanju sa modernom urbanom civilizacijom današnjice.

2. RAVNOTEŽA / KEEPING BALANCE,
Bernhard Vegner / Bernhard Wegner,
AUSTRIJA / AUSTRIA, 06 / 2015
Dvadesetogodišnja Deniz skoro svakodnevno posjećuje zabavni park u bečkom Prateru, da bi se provozala na elektronskom Tagada karuselu. To joj pomaže da prevaziđe tešku prošlost…

3. GRANICE / BORDERS,
Damjan Kozole / Damjan Kozole,
SLOVENIJA / SLOVENIA, 10 / 2016 – specijalno priznaje Festivala
24. oktobar 2015. Lijep jesenji dan u prekrasnom krajoliku. U pratnji vojnika i policije kolona izbjeglica i migranata prelazi Šengensku granicu između Slovenije i Hrvatske na putu prema izbjegličkom kampu u Brežicama. Iznenada krajolik postaje manje privlačan.

4. INICIJACIJA / INITIATION,
Teboho Edkins / Teboho Edkins,
NJEMAČKA, JUŽNA AFRIKA / GERMANY, SOUTH
AFRICA, 11 / 2016
Visoko negde u planinama Lesotoa, Mosaku uznemireno iščekuje povratak starijeg brata i drugih mladića iz sela sa ceremonije incijacije. Inicijanti provode pet meseci na nekom udaljenom tajnom mestu. Kakvi se rituali tamo odvijaju – to znaju samo oni koji u tome učestvuju. Ali kad se momci vrate, oni su već odrasli muškarci. Promene na njihovim licima govore same za sebe…

5. BLISKE VEZE / CLOSE TIES,
Zofija Kovalevska / Zofia Kowalewska,
POLAND / POLAND, 18 / 2016 – Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film
Nakon osmogodišnje razdvojenosti, tokom koje je on živio sa drugom ženom, Barbara i Zđislav ponovo žive zajedno. U toku su pripreme za proslavu njihovog vjenčanja. Unuka, rediteljka, snima ih u njihovom malom stanu. Film na svakodnevicu ovog para baca dražestan pogled, kroz koji se stara ozlojeđenost i svijest o tome da nisu u stanju da žive jedno bez drugoga neprimijetno pretapa u ljubavni zagrljaj koji odoljeva vremenu I turbulencijama života.

6. ZAMAGLJENO / BLURRED
Fabio Palmijeri / Fabio Palmieri,
ITALIJA / ITALY, 12.15 / 2017
Elena je profesionalna igračica. Ima diplomu plesačice karipskih plesova. Od posledica congenital bilateral retinoblastoma ostala je slijepa. Uprkos invaliditetu, Eleni nije uskraćena prilika da bude žena. Ona želi da se dopada i drugima i samoj sebi. Nesavršenstvo je Ljepota.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i medije Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

Оставите одговор