Dragačevo Region

ФОНД ЗА ПОМОЋ ТАЛЕНТОВАНИМ УЧЕНИЦИМА И СТУДЕНТИМА ДРАГАЧЕВА ОБЕЗБЕДИО РАЧУНАРСKУ ОПРЕМУ ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕ

Иако релативно млад према датуму оснивања, Фонд за помоћ талентованим ученицима и студентима Драгачева је показао да одлично функционише и да су његови чланови решени да истрају у намери да пруже драгоцену подршку деци која се школују и постижу запажене резултате, а потичу из породица скромнијег материјалног стања. На основу препорука основних школа са подручја Општине Лучани, рачунарска опрема, која је купљена донацијама добротвора Удружења „Наше Драгачево“, као и чланова Фонда, додељена је талентованим основцима који су забележили добре резултате у раду.  Таблетима М8 Леново за посвећени рад и досадашња постигнућа у школовању даривани су одликаш Вељко Вуловић из Основне школе у Горачићима (пети разред) и носилац Вукове дипломе Валентина Милошевић из Рогаче, ученица ОШ „Академик Миленко Шушић“ из Гуче, док је рачунар са пратећом опремом припао Луки Тадићу из Доњег Дупца, талентованом ученику осмог разреда Основне школе „Марко Пајић“ из Виче.


У првој акцији Фонда рачунар са пратећом опремом додељен је талентованом ученику ОШ у Вичи Луки Тадићу из Доњег Дупца

Фонд за помоћ талентованим ученицима и студентима Драгачева је формиран 25. марта ове године у окриљу Удружења „Наше Драгачево“.  Циљ његовог оснивања је обезбеђивање подршке талентованим ученицима основних и средњих школа и студентима државних факултета који се школују на територији Републике Србије и Републике Српске, а пореклом су из Драгачева. Средства за његов рад се обезбеђују уплатама наменских донаторских средстава Удружењу „Наше Драгачево“, као и из нефинансијских донација.

– Желимо да у првој години постојања Фонда урадимо што више акција овог типа, како бисмо стекли што боље референце и постигли да средњорочно обезбеђујемо средства подршке за наше најбоље ученике и студенте слабијег економског стања, не само у рачунарској опреми, бећ и посредством вишекратних стипендија. Реакције грађана су одличне и све више људи се укључује у акције Фонда. Људи виде да радимо искрено и са добром намером да помогнемо наше таленте. Улагање у знање и образовање је најбоље улагање. Некада сам био стипендиста Општине Лучани и добро знам колико може да буде драгоцен сваки вид подршке током школовања, посебно за ученике који потичу из мањих средина и породица које живе у лошијим материјалним условима – рекао је за „Чачански глас“ Милан Парезановић, председник Управног одбора Удружења „Наше Драгачево“.


Валентина Милошевић из Рогаче, носилац Вукове дипломе, добитница таблета М8 Леново

Управитељ Фонда за помоћ талентованим ученицима и студентима Ненад Тутуновић , дипломирани инжењер електротехнике, иначе истакнути члан Удружења „Наше Драгачево“, сматра да су Драгачевци и Чачани небројено пута до сада потврдили да имају велика срца и да су увек спремни да укажу помоћ онима којима је то најнеопходније, без обзира где живе. Kако оцењује, прве активности Фонда су имале одличан одјек, тако да су чланови Удружења добили добар „ветар у леђа“, када је реч о реализацији зацртаних циљева на путу обезбеђевиња подршке ученицима и студенима са подручја Драгачева, који, захваљујући свом труду, раду и марљивости, бележе одличне резултате у свом школовању упркос скромним условима у којима живе.


Фонд је обезбедио и таблет и за одликаша Вељка Вуловића из Горачића

– Помажемо талентовану децу, успешну, вредну, лепо васпитану, из породица са скромнијим примањима. Не награђујемо ђаке генерације, јер то је, реално, обавеза локалне самоуправе и менаџера школа. Одлучили смо да обезбедимо награде за по једног ученика из сваке основне школе на подручју Општине Лучани, који показују таленат, успешни су, вредни, имају пуно ентузијазма и енергије да напредују, а живе у скромнијим условима. До сада смо рачунарску опрему обезбедили за три ученика из основних школа које су одговориле на наш допис у коме смо јасно навели критеријуме на основу којих се доноси одлука о пружању одређене подрке. Нисмо били задовољни одзивом, јер нисмо добили повратну информацију из свих основних школа, али се надамо да ћемо у наредном периоду успоставити бољу комуникацију са директорима образовних установа, јер наш фонд представља још увек новину и потребно је да прође мало времена да људи стекну најосновније информације о начину нашег деловања,  принципима рада и зацртаним циљевима – објаснио је Тутуновић.

Чланови Фонда планирају да у наредном периоду склопе споразум са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“ о стипендирању деце на основу њихових критеријума. Њихове стипендије су тренутно по 11.000 динара и додељују се за десет месеци на годишњем нивоу. Уколико дође до реализације ове идеје, планирају да 50 одсто средстава за стипендирање ученика и студената са подручја Општине Лучани обезбеде кроз рад Фонда, као и из донација које стижу у Удружење „Наше Драгачево“. Без обзира наисход ове иницијативе, планирано је да се ускоро организује једно донаторско вече у Гучи, како би се анимирали варошани и уопште Драгачевци који живе свуда по свету да издвоје понеки динар за овухуману мисију, али и да самим присуством на том скупу већ куповином улазница обезбеде део средстава за стипендирање талентованих ученика и студената који живе у скромнијим материјалним условима.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.