Kultura

FOTO-SAFARI TARA

LEPOTE PLANINE TARE U OBJEKTIVU MAĐARSKIH I SRPSKIH FOTOGRAFA U DOMU KULTURE

Prirodne lepote planine Tare, istorijske i etnografske vrednosti područja, predstavljene u su ponedeljak, u srednjem holu Doma kulture, u okviru izložbe “Foto-safari Tara”, koju su organizovali Nacionalni park “Tara” i čačanski Dom kulture.

Boriša Čolić, rukovodilac sektora za finansije Nacionalnog parka “Tara” podsetio je kako je nastala ova promotivna manifestacija 2013. godine zahvaljujući saradnji sa dvoje mađarskih fotografa. Jedan je Bela Sabo iz Đera, istaknuti umetnik i pedagog i Iren Beker iz Budimpešte, koji su slučajno došli kao gosti u Bajinu Baštu i poželeli da fotografišu predele Tare. Saradnja je nastavljena i narednih godina, a svoje izložbe “Tara u objektivu stranaca” mađarski autori su imali u i u Budimu i u Pešti. Usledio je i naredni skup na Tari, u koji su se uključili i članovi Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, a inicijative iz 2014. pretočene su sledećeg leta u “Srpski kulturni kutak”.

Od 2015. “Foto-safari Tara” realizuje se sa Foto savezom Srbije i Zavodom za zaštitu prirode Srbije, uz svesrdnu podršku Turističke organizacije Srbije. Te godine na Tari se okupilo 30 fotografa iz Mađarske, Slovenije i Srbije, tako da postavku čine zapravo dve izložbe: jednu je pripremio Bela Sabo i postavio je u Budimpešti, dok je selektor druge, koja se gostuje u Srbiji, Milan Marković, majstor fotografije iz Valjeva, kome su organizatori poverili odabir radova kao kompetentnom stvaraocu iz Foto saveza Srbije, istakao je Boriša Čolić.

Izloženo je 40 fotografija od deset autora, koje reflektuju veoma atraktivne predele ovog zaštićenog područja sa posebnim identitetom. Govoreći o kriterijumima kojima se rukovodio u odabiru fotografija Marković je za katalog izložbe naveo da je imao uvid u 431 dostavljenu fotografiju, koje su tehnički bile perfektne, ali se u selekciji za ovu izložbu rukovodio “zastupljenošću što više lokacija, pristupu autora, izraženoj likovnosti i estetici”.

Izložbu je otvorio Vladimir Mijailović, fotograf iz Požege, zahvalivši organizatorima i Foto-safarija i ove postavke. Na fotografijama mađarskih i domaćih autora mogu se videti atraktivni detalji šuma, vodopada, jezera Zaovine i Perućac, klisure, crkve, polja, sena, otkosi, svitanja, magle, stari spomenici, devojke u narodnoj nošnji, retke biljke i medvedi koji su zaštićena vrsta u ovom rezervatu i zaista prelepi pejzaži…

Z. L. S. 

Оставите одговор