Društvo

ГДЕ И КАКО ПРАВИЛНО ОДЛАГАТИ ОТПАД?

ОДГОВОРНОСТ ПРЕМА ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

У Чачку је у протеклом периоду на 19 локација постављено укупно 36 подземних контејнера, од чега је 19 за мокар, а два мање за суви отпад (стаклена амбалажа, папир, картон, пластика, метални отпад, тетрапак, кесе, текстил..). До сада је чак у 31 месној заједници изграђено 35 рециклажних платоа, на којима су одвојене посуде за разне врсте смећа, са таблама и упуствима о селекцији. У последње време и радници ЈКП „Комуналац“ углавном редовно празне контејнере и канте. И поред свега тога, и даље постоји велики број дивљих депонија. Стиче се утисак да многи не знају које све услуге за правилно одлагање отпада пружа јавно предузеће.

Када смо недавно били „у патроли“ са Комуналном милицијом, уверили смо се да се у природу баца много тога што се може на прави начин депоновати, уз само мало труда. Осим што се тако чува животна средина, често је то и много јефтиније, него ангажовати превоз у сопственој режији, а да не говоримо о прекршајним пријавама и санкцијама. Са надлежнима у ЈКП „Комуналац“ разговарали смо управо о правилном одлагању разних врста отпада.

Фото: ЈКП „Комуналац“

Грађевински отпад (шут) – Постоји могућност изнајмљивања контејнера, запремине седам кубних метара. За физичко лице које је корисник ЈКП „Комуналац“ и нема дуговања, тренутна цена је 2.500, док је та услуга за остала лица и привредне субјекте 8.100 динара. Контејнер се довози на адресу уплатилаца и остаје 24 сата или од петка до понедељка. Овај отпад радници „Комуналца“ одлажу на одређену локацију у Прелићима, коју је определило ЈКП „Водовод“, где се планира изградња постројења за пречишћавање отпадних вода.

Фото: Комунална милиција

Кабасти отпад (намештај, бела техника, електрични уређаји…) може се депоновати на више начина:

1) ако је реч о једној до две ствари, возило комуналног предузећа ову врсту отпада преузима бесплатно од корисника на градском подручју. Подразумева се да је отпад у дворишту или испред стамбене зграде, јер радници нису дужни да у улазе у објекат.

2) самосталним довозом на локацију ЈКП „Комуналац“, Улица Николе Тесле 42 (локација стари „Технос“), радним данима од 7-15. Депоновање се не наплаћује.

3) ако је потребно одвести више од две ствари, корисници могу платити изнајмљивање контејнера или мањег кипера. За физичка лица цена је 2.500, а за правна лица 8.100 динара.

Фото: ЈКП „Комуналац“

Решењем Комуналне инспекције и налогом ЈП „Градац“, кабасти отпад ЈКП „Комуналац“ преузима и фактурише као дивљу депонију. Фактурисање се односи на средства која су градским буџетом опредељена за чишћење дивљих депонија.

Иначе, овај отпад се одлаже на опредељено место у кругу предузећа, где се одваја на делове, метал се продаје, а дрвенарија дроби и користи као агрегат за грејање просторија.

Аутомобилске гуме се третирају као кабасти отпад, односно могу се донети у круг ЈКП “Комуналац”, где се одлажу за даљи транспорт.

За свепотребне информације корисници се могу информисати на број телефона РЈ „Чистоћа“ 0325374055.

Вртни отпад (покошена трава, орезано растиње, лишће…) одлаже се у посуду за мокар отпад или у канту за смеће у домаћинствима. Количина тог отпада је ограничена величином посуда за одлагање смећа. Уколико га има много више од тог капацитета, може се наручити контејнер од седам кубних метара (по истим ценама као за кабасти отпад).

Пепео – Охлађен се одлаже у посуде за комунални отпад (мокар отпад). Корисници у индивидуалном становању  (у кућама) могу га одложити у своје канте, а у колективном становању (у зградама) у контејнере за мокар отпад (1,1м3, 7м3 и подземне контејнере).

Угинуле животиње – Уклањање лешева животиња са јавних површина и објеката за узгој врши РЈ „Зоохигијена“, позивом на број телефона 064 814 81 15. Ова услуга је бесплатна.

Отпад животињског порекла – СТРОГО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО одлагати овај отпад у посуде ЈКП „Комуналца“. Како нам је речено, третирање таквог отпада није у надлежности тог предузећа.

Фото: Комунална милиција, архива

В. Т.

Фото: ЈКП „Комуналац“ и Комунална милиција

ТЕЛЕФОНИ

Због недоумица око уклањања кабастог отпада или грађевинског шута грађани могу добити информације позивом на бесплатни број са фиксних мрежа: 0800 300 032 или позивањем централе и одабиром одговарајуће опције, на бројеве 032 557 82 02/ 032 557 82 03, као и позивањем РЈ ”Чистоћа” на број 032 537 40 55.

ДЕПОНИЈЕ ПОРЕД РЕЦИКЛАЖНИХ ПЛАТОА

Обавеза грађана је да на правилан начин одлажу смеће, али поред рециклажних платоа често се праве дивље депоније.

– Наша обавеза је да смеће покупимо, односно извршимо услугу. Када је расуто око платоа, наравно да наши радници покупе и то. На безобразлук и неваспитање не можемо да утичемо. Системом постављања посуда у пару, односно за мокри и за суви отпад, дељењем пластичних кеса за примарно одвајање на месту настајања у објектима колективног становања утичемо на позитиван однос суграђана према екологији, односно примарној селекцији. Сматрамо да је изузетно важно информисати суграђане о активностима нашег предузећа, тако да смо, поред контакта телефоном, креирали сервисе за комуникацију са корисницима наших услуга. Редовним ажурирањем садржаја интернет презентације (www.komunalac.co.rs), преко фејсбук странице (https://www.facebook.com/komunalaccacak/), наши суграђани све чешће постављају питања и указују на евентуалне проблеме на терену – кажу у ЈКП „Комуналац“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.