Društvo

ODRŽANO PREDAVANJE O NAJVAŽNIJEM OTKRIĆU NIKOLE TESLE

Učenici kragujevačkih škola Prve tehničke i Srednje stručne škole, iskazali su veliko interesovanje za onlajn predavanje na temu: „Najvažnije otkriće Nikole Tesle – obrtno magnetno polje“, koje je 11. i 25. marta priredio prof. dr Miroslav Bjekić sa Кatedre za elektroeneregetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Posredstvom platforme Zoom, oko 150 učenika uglavnom završnog razreda srednje škole, pratilo je predavanje u okviru koga su prikazani video zapisi i brojne autentične fotografije iz perioda rada Nikole Tesle, za mnoge, najvećeg svetskog naučnika.


Odgovori na pitanje kolika je važnost elektrotehnike u životima ljudi, pored ostalog, mogu se pronaći u interesovanju mladih za studije neke od podoblasti koje, iz godine u godinu, izazivaju sve veću zainteresovanost srednjoškolaca i budućih studenata da njihov profesionalni izbor bude upravo nauka, čiji je jedan od pionira i Nikola Tesla – Srbin iz Smiljana.

Na pitanje odakle ideja da se mladima predstavi tema o obrtnom magnetnom polju, autor predavanja profesor Bjekić odgovara da se važnost elektroenergetike kao podoblasti elektrotehnike, u okviru koje se, pored ostalog, izučava ono čemu je najpoznatiji Srbin posvetio život – proizvodnja, prenos, distribucija i korišćenje električne energije, što je, zapravo, neiscrpno interesovanje mladih generacija, kako u svetu, tako i kod nas.

-Izučavanje električnih uređaja kao što su generatori, elektromotori, transformatori, uređaji energetske elektronike i drugi, predstavljaju stalni izazov za buduće diplomirane inženjere. Elektroenergetika se već decenijama uči na Fakultetu tehničkih nauka, a tražnja privrede za budućim stručnjacima koji se obrazuju na našem Fakultetu ne jenjava – kaže profesor Miroslav Bjekić i najavljuje još interesantnih predavanja o znamenitim ličnostima bez čijih izuma svet ne bi bio isti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.