Ivanjica Region

ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА С.А.В.Е. АМБАСАДОРИ

ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА С.А.В.Е. АМБАСАДОРИ

Пише Јелена Савић

Тим ивањичке Гимназије „ЕКО рециклажа“ је имао најбоље решење локалног проблема на националном такмичењу С.А.В.Е. Амбасадори, одржаном 25. јануара и представљаће нашу земљу на европском онлајн надметању 1. фебруара. Тако је једногласно одлучио стручни жири оцењујући замисли 16 тимова из 11 средњих школа из девет градова.

(фото: сајт Гимназије Ивањица)

Чланови победничког тима “ЕКО рециклажа” су ученици 2/4 одељења: Милош Радовановић, Лазар Мићић, Марина Јовићевић, Дуња Алексић, Милош Зарић, Миа Јовановић, Јелена Даријевић, Лазар Синђелић и Ема Громовић. Они су препознали проблем велике количине био отпада који настаје на засадима малина. Као решење осмислили су постављање машина у месним заједницама које би  претварале вишак биомасе, првенствено од малине али и од дрвета и купине, у пелет који служи за грејање домаћинстава.

Циљ такмичења, кога већ другу годину спроводи организација „Достигнућа младих у Србији“ у сарадњи са банком „Интеза“, је да подржи средњошколце у препознавању и решавању локалних проблема како би побољшали живот суграђана.

Поред победничког тима веома добар наступ са иновативном идејом је имао и други петочлани тим школе “Star trek” састављен од ученика 2/2 разреда.

Са ученицима су и ове године радили ментори Ана Стаменић и Зоран Вучетић.

Иначе, треће место на овом такмичењу заузео је тим Средње школе „Драгачево“ из Гуче, а похваљен је и тим чачанске Медицинске школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.