Aktuelno

GLUMCI RUSKOG “TEATRA NA VASILJEVSKOM” ODUŠEVLJENI GOSTOPRIMSTVOM

U okviru rok Festivala “PRiČA”, poznati ruski dramski “Teatar na Vasiljevskom” iz Sankt Peterburga, u čačanskom Domu kulture, u utorak i sredu, izveo je pozorišnu predstavu “Ženidba”. Reč je o komediji u dva čina, po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, a u režiji Vladimira Tumanova. Ulaz je bio slobodan, predstava titlovana na srpski, a publika je uživala u dvoipočasovnoj komediji sjajnih ruskih glumaca.

rusiiiiiiiiiiii

“Teatar na Vasiljevskom“ je pre dve godine sarađivao sa beogradskim i novosadskim pozorištem i tada im se jako dopala atmosfera i bliskost slovenskih pravoslavnih naroda, a zahvaljujući gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću, rukovodstvu čačanskog Doma kulture i zajedničkim prijateljima gostovali su u našem gradu.

Na konferenciji za novinare, održanoj u sredu, umetnički direktor teatra Vladimir Slovokhotov podsetio je da je reč o državnom pozorištu, jednom od najmlađih u Rusiji koje se pojavilo u periodu poznatom kao Perestrojka, a sada je među najvećim ruskim dramskim pozorištima. U teatru je zaposleno oko 300 ljudi, a sedamdesetdvoje su glumci. Ovo pozorište je poznato po velikom, raznovrsnom repertoaru, a glumci ovog teatra izvode rusku i međunarodnu klasiku, kao i savremene komade.

– Zaljubljen sam u Srbiju i ovde provodim tri meseca godišnje. Prijatelji smo sa Emirom Kusturicom, a sa njim i vašim ostalim umetnicima često organizujemo zajedničke programe. Čačak je jedno od najlepših mesta u celom svetu. Meni je ovde veoma lepo, a kolege su takođe oduševljene vašim gradom i gostoprimstvom. Naše pozorište mnogo putuje, imamo puno gostovanja, kako u Rusiji, tako i u Evropi, ali najtoplije mesto na svetu je Srbija – rekao je Vladimir Slovokhotov, zahvalivši organizatorima njihovog gostovanja. On je naglasio da sve može da se organizuje formalno, ali da se u gostoprimstvu ovdašnjih organizatora “vidi duša i ljubav”.

Glavni reditelj teatra Vladimir Tumanov je naglasio da je čačanska publika izuzetna, veoma otvorena i u dobrom smislu pozorišna.

– U vašem gradu osećam radost, drago mi je što Čačani imaju trg pun života, ljubavi i lepote – izjavio je Tumanov.

N. R.

 

Оставите одговор