G.Milanovac Region

ГОРЊОМИЛАНОВАЧКИ ИМПУЛС ЦЕНТАР ПОТПОРА ПРЕДУЗЕТНИШТВУ МЛАДИХ

ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ У ИМПУЛС ПОДКАСТ „СТАРТАП ПРИЧАМА“

Један од приоритета наше привреде је јачање иновативности и конкурентности малих и средњих предузећа и предузетника у циљу смањења незапослености, отварања нових радних места и повећања способности младих да своје идеје претворе у успешан пословни подухват. У условима пандемије короне, која је пред читав свет поставила велике изазове, потребно је пружити подршку онима који тек треба да уђу или улазе у пословни свет, као и предузећима која се свакодневно боре да се одрже у тржишној утакмици. У данашњим условима привређивања, велику потпору јачању предузетничког духа, развоју постојећих и оснивању нових фирми пружају научно-технолошки паркови и стартап центри, који, између осталих, осмишљавају посебне едукативне програме за стицање нових знања, вештина и компетенција, специјано намењене припадницима младе популације. И у горњомилановачком Регионалног иновационом стартап центру „Импулс“, ова година ће остати упамћена управо по веома квалитетном програму рада, у коме важно место заузима едукација младих.

Како наводи Милош Живковић, извршни директор Регионалног иновационог стартап центра „Импулс“ у Горњем Милановцу, када се говори о предузетништву младих, као важном сегменту садашњег и будућег предузетништва, генерално узев, на ширем европском подручју резултати нису на неком високом нивоу. Када је реч о Србији, предузетништво младих је и даље у повоју и захтева снажнију и сврсисходнију подршку.

Милош Живковић, извршни директор Регионалног иновационог стартап центра „Импулс“ у Горњем Милановцу

– Једна од најважнијих препрека са којом се сусрећу млади људи на путу ка успешном предузетништву је, између осталог, и недостатак применљивог знања које се код њих манифестује кроз демотивацију могућности развоја. Управо због тога им је потребна едукација и то би требало да буде примарни циљ, како на глобалном, тако и на регионалном и локалном нивоу. У предузетништву је важан процес целоживотног учења. Стално усавршавање је пут којим се хода. Млади знају да је у данашњем времену, у стицању нових пословних знања и вештина, у развоју њихових пословних каријера, агилност у раду незаобилазни императив – истиче извршни директор Импулс центра.

ОВОГ МЕСЕЦА „МЛАДИ ИНОВАТОРИ И ЊИХОВЕ КОМПАНИЈЕ“

У Регионалном иновационом стартап центру „Импулс“ реализују се разни програми подршке младим предузетницима, међу којима су и Импулс вебинари „Млади иноватори и њихове компаније“. Реч је о отвореним предавањима на којима је полазницима пружена могућност да разговарају са оснивачима ученичких и студентских компанија о њиховом развојном путу.

– Поред едукативног дела, сматрамо да је посебно важно да се пружи прилика ширем аудиторијуму да сазна за ове сјајне младе људе и њихова иновативна решења. У овом месецу млади ће имати могућност да прате и Импулс Подкаст „Стартап приче“ где ћемо са нашим гостима, оснивачима успешних стартап компанија, разговарати о разним стартап темама. Поред друштвених мрежа, поменути догађаји биће емитовани и на нашем YouTube каналу – најавио је Живковић.

„ИНОВАТИВНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО“ – СПЕЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ

Део програма подршке младима у Импулс центру су и специјални програми едукације менторског типа под називом „Иновативно предузетништво“, који се реализују кроз менторски рад са изабраним тимовима. Како наводи Живковић, то је програм намењен младим тимовима који имају иновативне идеје, потенцијална, иновативна решења за услуге, односно, производе. Програм има за циљ едукацију полазника кроз практично учење, проласком кроз важне фазе валидација њихових идеја.

Поред поменутих програма, у Импулсу ће до краја године за младе бити организовани и други програми подршке: предавања, презентације, обуке, курсеви, отворени разговори, тренинзи, такмичења…

– Програми су планирани као интерактивни процеси учесника са стручном, менторском подршком. Сви заинтересовани могу да нас прате на друштвеним мрежама ( Facebook, Instagram, YouTube ), а највећа предност је то што ће сви они имати прилику да онлајн  постављају питања, како пре догађаја, тако и током његове реализације – наводи наш саговорник.

Улога Регионалног иновационог стартап центра „Импулс“ се, према речима Живковића, манифестује кроз снажне програме подршке развоју иновационог предузетништва, а едукативне активности, размена знања и искустава, умрежавање, само су неки од сегмената ширег плана подршке младима.

У ЖИЖИ ИНТЕРЕСОВАЊА ИНОВАТИВНА РЕШЕЊА

Живковић подсећа да у нашој земљи постоје бројни програми подршке, који представљају велику шансу за јачање предузетништва. Он подсећа да је још увек у току јавни позив Фонда за иновациону делатност за доделу бесповратних средстава. Иновативна предузећа могу да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој иновација кроз Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде. Средства су обезбеђена из ИПА пројекта „Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП“.

– Примењива иновативна решења тражена су свуда у свету. Програми попут Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, посебно су важни за развој и подршку домаћем предузетништву. Као што примећујемо из поменутог програма, и код нас постоје афирмативни програми подршке развоја иновативног предузетништва. Иновацијама је у свим развојним фазама потребна подршка. У Импулс центру постоји интересовање за овакве програме подршке. Разговарамо са заинтересованима и информишемо их о потенцијалним могућностима финансирања – наводи Живковић и додаје да су искуства у досадашњем раду Импилс центра указала на то да почетници најчешће имају потребу за подршком у пројектовању и изради пословне документације.

Иноватори желе да реализују своје пословне идеје, да оснивају и развијају сопствене компаније. Поред рада на развијању иновативних производа  и услуга, Живковић наглашава да је врло важно да се ажурно прате јавни позиви и редовно аплицира на актуелне програме подршке из области предузетништва. Са друге стране, ангажовање и развој каријере у одређеној компанији је, такође, легитиман избор. За ту групу младих, актуелан је програм „Моја прва плата“, који компанијама пружа могућност ангажовања младог стручног кадра, а младима шансу за запослење, стицање искустава, усавршавање.

В. Степановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.