Aktuelno Dragačevo Društvo G.Milanovac Ivanjica Selo

Бесповратна помоћ за сеоска туристичка домаћинства од ресосрног министарства

Радна група за одлучивање о учешћу у финансирању пројеката развоја и унапређења руралног туризма и угоститељства у Републици Србији донела је одлуку о додели бесповратних средстава у укупном износу од 150 милиона динара.

Највећи број корисника бесповратних средстава за развој сеоског туризма, која се први пут додељују ове године, налази се у регији Западне Србије (28), АП Војводине (20) и Централне Србије и Шумадије (19).

Ова мера је значајно стимулисала улазак у легалне токове великог броја сеоских туристичких домаћинстава, чији је број повећан за трећину у односу на период непосредно пре усвајања уредбе, и данас их има 1.052 у централизованом систему е-Туриста, будући да је регистрација била услов за учешће у програму подстицаја.

Последњих година сеоски туризам доживео је експанзију у читавом Моравичком округу, јер свака општина има добре услове за ову врсту туризма, али и за његов даљи развој и напредак.

Град Чачак има повољне услове за сеоски туризам, пре свега, због благе климе и очуване природе, посебно на падинама Јелице, Овчара, Вујна, па гости када се одлуче за боравак у неким од сеоских домаћинстава на том подручју имају прилику да посете и неку од пећина, да се попењу на врхове планина са којих се пружају фантастични погледи, али и да посете Овчарско-кабларску клисуру и обиђу српску Свету Гору.

Такође, домаћини су Драгачеву поред пријатног смештаја, простора за шетњу, одмор и рекреацију у природи, својим госима нуде и специјалитете, домаће, традиционалне кухиње. Исто је у Ивањици и Горњем Милановцу, планинска села ове две општине нуде укусну храну, шумске шетње до оближњих планина. Голија и Рудник атрактивни су и лети и зими, па се туристи из већих градова веома често одлучују за њих, када пожеле одмор у мирној, нетакнутој природи.

Оно што карактерише читаво подручје када је реч о сеоском туризму јесу љубани, гостопримљиви и увек најсмејани домаћини.

Извор: Министарство туризма и омладине

Приредила: В. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.