Grad

GRAD ČAČAK NA SAJMU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Sve što su uradili prethodne i sta nameravaju naredne godine, Čačani predstavljaju ovih dana na Sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa „ECOFAIR“. Sajam je juče otvoren u Beogradu i trajaće do 4. oktobra.

Kraj prve faze rekultivacije i sanacije deponije Prelići i priprema za nastavak radova, kao i izada tehničke i projektne dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda su kapitalna ostvarenja poslednjih godinu dana.

– To nam je dobar pokazatelj da Čačak napreduje u upravljanju komunalnim otpadom i pripremi velikih infrastrukturnih poduhvata koje su Srbiji nasušna potreba. Do kraja 2020. trebalo bi da bude završena dokumentacija za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U roku su rešena mnogi problemi, poput imovinsko-pravnih odnosa – izjavio je Slobodan Perović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.  

– U prethodnom periodu smo dobili dovoljno sredstava i na nama je da dovršimo započete projekte. Sve veće poduhvate radimo u sardnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, koje je obezbedilo sredstva i iz predpristupnih fondova. Svake godine imamo uspešan nastup, nadamo se da će tako biti i ovoga puta. Već tradicionalno predstavljamo se sa beogradskim Tehnološko-metalurškim fakultetom, našim prijateljima sa kojima smo bili članiva „Mreže nulte emisije“ – podseća Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika Čačka.   

Na Sajmu zaštite zivotne sredine predstavljeni su i ekološki projekti čačanskih javnih preduzeća. U prvom planu su „Katastar zelenih površina“ (Gradsko zelenilo) i izgradnja komunalnih ostrva i podzemnih kontejnera (Komunalac). Prvog dana štand Grada Čačak posetio je Goran Trivun, ministra zaštite životne sredine. Iz nadležnog ministrstva stigle su pohvale da su Čačani pioniri u ekologiji, što su potvrdili i kapitalnim projektima rekultivacije deponije Prelići i pripremama za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.