Grad

Gradonačelnik Todorović ugostio ovogodišnjeg laureata „Disovog proleća“ Stevana Tontića

Jednoglasnom odlukom žirija „Disova nagrada“ za 2021. godinu dodeljena je savremenom srpskom pesniku Stevanu Tontiću, koga je danas, zajedno sa direktorom Gradske Biblioteke Bogdanom Trifunovićem, ugostio gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Stevan Tontić bio je u Čačku pre 39 godina, kada je držao pohvalno slovo tadašnjem laureatu sarajevskom pesniku Izetu Sarajliću, a sada je došao da on primi prestižnu književnu nagrdu.

Danas je Čačak za mene grad u jednog potpuno novog izgleda, zanimljiv grad, a Disova nagrada jedna od najboljih koje se dobijaju za pesništvo na srpskom jeziku, zaista sam veoma počastvovan – rekao je Tontić. On je napomenuo da je pre 30. godina objavio veliku antologiju moderne srpspske poezije, gde je Dis sa sedam pesama dostojno predstavljen.

Svake godine Čačak je u prilici da ugosti vrsne pesnike zahvaljujući manifestaciji „Disovo proleće“.

Zadovoljstvo je bilo čuti od gospodina Tontića da je Čačak zanimljiv grad, a da mu je Disova nagrada, iako je nosilac mnogih, veoma značajna, rekavši da je jedna od najboljih koje se dobijaju za pesništvo na srpskom jeziku. Upravo iz ovog razloga, Grad Čačak je ulagao u kulturu i nastaviće to i dalje da čini, jer smo ponosni što se kod nas rodio jedan od najvećih srpskih pesnika i što čuvamo sećanje na njega manifestacijom „Disovo proleće“ i dodelom Disove nagrade, koja se smatra jednom od najznačajnijih i najdugovečnijih književnih nagrada i u Srbiji i van nje – rekao je Todorović.

Tradicionalna manifestacija, 58. Disovo proleće ulazi u završnu fazu.

-Velika je čast da smo danas u kancelariji kod gradonačelnika Todorovića, jer je Disovo proleće, pre deset godina, proglašeno za manifestaciju od velikog značaja za Grad Čačak. Na taj način pokazuje se koliko ovaj grad ulaže u poeziju i savremeno pesništvo – rekao je Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.