Grad

ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ СПРЕМНЕ ЗА ЗИМУ

ОДРЖАНА 13. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Према речима Братислава Зечевића, начелника Градског штаба за ванредне ситуације, градске службе престојећу зиму дочекују доста спремније. Осим што је обновљена механизација градских комуналних предузећа, зимским одржавањем је обухваћено много више путева него прошле године, посебно на сеоском подручју.

Братислав Зечевић, начелник ГШ за ванредне ситуације

– Заједно са месним заједницама, Град Чачак је издвојио озбиљна средства за куповину раоника и надокнаду за ангажовање људи током зиме. Обухваћено је око 40 месних заједница… Центар за социјални рад нам је доставио списак на коме је за сада 49 потенцијално угрожених домаћинстава, а списак ће се мењати по потреби. У свим активностима учествоваће Црвени крст. Ако буде потребно, биће укључене и јединице Цивилне заштите опште намене – рекао је Зечевић после седнице ГШ за ванредне ситуације.

Милан Бојовић, в. д. директора ЈП „Градац“

Да су зимске службе којим координира ЈП „Градац“ спремне, потврдио је Милан Бојовић, в. д. директора овог предузећа. Према закључцима састанка са представницима ЈП „Путеви Србије“ и њиховог подизвођача Предузећа „Штрабаг“, спремно ће бити дочекана зима и на државним путевима. И ове године, у складу са усвојеним Програмом, одржавање путева, улица и јавних површина вршиће чачанска комунална предузећа „Комуналац“, „Градско зеленило“ и „Моравац“. Управо ово предузеће набавило је нову механизацију тако да ће одржавати око 30 километара путних праваца више него ранијих година. У градском буџету ребаласном је повећан износ за зимску службу са 44,5 на 61 милион динара. Тренутно је на стању 100 тона соли, око 300 литара калцијум-хлорида и каменог агрегата. Уговорена је набавка додатних 240 тона соли.

– Трудићемо се да чишћење започне већ од 2, 3 сата ноћу како би сви путеви у граду били проходни већ око 6.30 часова – обећао је Бојовић и подсетио да су градске саобраћајнице подељене у три категорије по редоследу приоритета чишћења током зиме.

Критичне тачке током зиме су удаљена кабларска, овчарска и подјеличка села, путни правци за Брезовице и Вујетинце, као и  насеља на ободу града, попут Љубић брда, Кулиноваца и Горње Атенице.

– Прво чистимо те путне правце, како се не би створила велика количина снега, коју је касније тешко очистити и потребна је додатна механизација – Бојовић. 

В. Т.

СИРЕНЕ ЗА УЗБУНУ

На седници ГШ разматрана је и Акустичка студија са студијом изводљивости, коју је Град урадио 2015. године, али се чекала сагласност Сектора за ванредне ситуације. Потребно је обезбедити око 70 сирена за узбуну, а једна кошта од 700.000 до два милиона динара. Сада их има осам и распоређене су по предузећима.

– Према Закону, Град је у обавези да купи, постави и одржава сирене. Постављање ће бити по приоритетима. Кренућемо од најугроженијих делова, пре свега на градској територији због густине насељености. Све сирене морамо довести до Оперативног центра Сектора за ванредне ситуације, који их активира – навео је начелник Братислав Зечевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.