Politika

GRADSKI ODBOR SPS-A UVEO ODBORNIČKI DAN

logoOd početka ove godine Gradski odbor Socijalističke partije Srbije uveo je Odbornički dan, odnosno svake srede će od 17 do 19 sati dežurati jedan odbornik ili član Gradskog veća, koji će sa građanima Čačka razgovarati o aktuelnim životnim problemima.

– Saslušaćemo mišljenja građana o radu lokalne samouprave i rešavati probleme koje oni budu ukazali. Želimo da sa građanima razgovaramo o izgradnji infrastrukture, da svako selo ima slične uslove života kao stanovništvo u gradu. Reč je pre svega o dobrom osvetljenju, kvalitetnoj vodi, izgradnji putne mreže, o poboljšanju visokog napona električne energije, odnosno urednom snabdevanju struje. Svi razgovori će biti evidentirani u zapisnik, a posle određenog vremena ćemo proveravati da li su i u kojoj meri problem građana rešeni – izjavio je za naš list profesor Svetomir Stamenković, potpredsednik Gradskog odbora SPS-a.

Profesor je podsetio da je ove godine u budzetu Grada izdvojeno duplo više sredstava za poljoprivredu, a takođe i više novca za protivgradne strelce, kao i veća pomoć za pčelare. Kao predsednik Saveta za poljoprivredu, profesor Stamenković će predložiti da se uposle mladi ljudi koji su nezaposleni, odnosno da Grad Čačak opredeli košnice i pčelinja društva, a da ih neko od starijih pčelara obuči o pčelarstvu.

– Mentori će kontrolisati njihov rad, kako bi sredstva bila korisno uložena. Najnovija istrživanja potvrđuju da su za više od 80 odsto gajenih voćaka pčele oprašivači. Grad Čačak je i u prethodnom periodu izdvajao značajna sredstva, odnosno podsticaje za nabavku novih poljoprivrednih mašina, protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje, kupovinu sadnog materijala. Novi agrarni budzet je veći za 50 odsto od prošlogodišnjeg, pa su i veće mogućnosti za raspodelu, da veći broj poljoprivrednika dobije podsticajna sredstva – naglašava Svetomir Stamenković.

Nikola Pavlović, mladi voćar iz Viljuše, nova znanja stečena na Poljoprivrednom fakultetu u Lešku, primeniće na svom imanju. Inače, prema rečima profesora Stamenkovića, domaćinstvo Pavlovića je jedno od vodećih u ovom delu Srbije, odnosno najkompletnije voćarsko gazdinstvo. Pavlovići imaju skladište, hladnjaču, najsavremeniji vozni park za voćarstvo, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje i, što je najvažnije, vode u neograničenim količinama.

– Bavim se voćarstvom na pet hektara obradive površine, gajim jabuke i kruške. I pored toga što su se voćarstvom bavili i moji pradeda, deda i otac, bez subvencija grada i države ne bismo mogli da započnemo savremenu proizvodnju, niti bismo imali neophodnu mehanizaciju – istakao je dvadesetšestogodišnji Nikola Pavlović, koji planira da se i u budućnosti bavi isključivo voćarstvom.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.