Društvo

Ljubazne žene zarađuju manje

Ljubazne žene zarađuju manje

Istraživanja pokazuju da odlučne, samopouzdane žene, koje jasno izražavaju svoja očekivanja i ne povlače svoje zahteve, zarađuju više novca od predusretljivih žena jednakih sposobnosti.

Izreka ’Fini momci poslednji stižu’ (Nice guys finish last) odnosi se i na žene kad je posao u pitanju. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu ’The European Journal of Work and Organizational Psychology’ –  što si ljubazniji, manje novca ćeš zaraditi.
Studija je trebalo da ispita nedoslednosti u statusu između muškaraca i žena kroz prizmu tradicionalnih muških i ženskih osobina. Njom je utvrđeno da žene finansijski trpe kad slede staromodni stereotip pokornosti na radnom mestu.

Istraživači su ispitali 375 muškaraca i žena, radnika različitih odeljenja jedne holandske elektronske kompanije koja ima 1 390 zaposlenih.
Uzeli su u obzir i objektivne i subjektivne kriterijume. Kada su objektivni podaci u pitanju analizirali su faktore kao što su: dužina rada, obrazovanje i statistika učinka. Što se tiče subjektivnih podataka, na primer, pitali su radnike šta misle o uslovima rada u odnosu na njihovo obrazovanje, iskustvo i učinak.

Rezultati protivreče onome što se ženama obično govori. Naime, ženama se često savetuje da ne izražavaju mnogo svoje mišljenje u kancelariji i da ne budu grube ili zapovednički nastrojene. Međutim, ako je verovati studiji izraelskih naučnika, poštovanje ovih pravila udariće žene po džepu.
Istraživanje je pokazalo da odlučne, samopouzdane žene, koje jasno izražavaju svoja očekivanja i ne povlače svoje zahteve, zarađuju više novca od predusretljivih žena jednakih sposobnosti.

Takođe, istraživači su otkrili da žene ulažu sebe u posao više nego što od njega zauzvrat dobijaju. Šta više, one pokornije među anketiranim ženama nisu mislile da zaslužuju ono što su zaradile.
– Otkrili smo da žene nisu ni svesne da su kažnjene zbog svoje popustljivosti. Ljubazne žene koje smo ispitali u našoj studiji čak veruju da zarađuju više nego što zaslužuju – kaže koautor studije Mihal Biron, sa Odeljenja za poslovnu administraciju Univerziteta u Haifi.

Naravno, rezultati istraživanja su u skladu sa onim što se već zna o nejednakosti plata: žene zarađuju manje od svojih muških kolega u svim sferama, bez obzira na to koliko su agresivne. Čak i odlučne žene zarađuju manje od svojih muških kolega.

Šeron Toker, koautor studije i profesor na Koler školi menadžmenta Univerziteta u Tel Avivu je zapazila:
– Podaci pokazuju da ljubazne žene najmanje zarađuju. I to daleko manje nego što zaslužuju. A time što racionalizuju ovu situaciju, manje je verovatno da će preduzeti korake u borbi za jednakost plata.

Izvor: RTS
Foto: Cover Images

Оставите одговор