Aktuelno Grad

GRADSKO RUKOVODSTVO SUMIRALO REZULTATE RADA

SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOSTI
DSCN1663Povodom godišnjice vršenja vlasti, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je, zajedno sa saradnicima, održao konferenciju za novinare koja je bila posvećena analizi ostvarenih rezultata rada.
Kako je istakao gradonačelnik Todorović, u proteklih godinu dana sva javna preduzeća su funkcionisala dobro, u skladu sa planovima i programima rada, i ostvarila pozitivno poslovanje. Značajan pomak ostvaren je i na polju smanjenja broja nezaposlenih. Pre godinu dana na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 10.480 lica, a danas ih ima 9.324.

Govoreći o aktivnim merama zapošljavanja, Todorović je naveo da su u 2016. godini realizovane subvencije za samozapošljavanje, program stručne prakse, kao i javne radove, u iznosu od 44 miliona, dok su republička sredstva iznosila 7,8 miliona dinara. Todorović je takođe naveo da je u ovogodišnjem budžetu Grada Čačka za aktivne mere zapošljavanja opredeljeno 38 miliona dinara, dok će Republika podržati realizaciju ovih mera sa 11.454.000 dinara.

DSCN1668– Čačak izdvaja najviše sredstava u Srbiji za zapošljavanje. Grad je prošle godine najviše izdvajao za aktivne mere politike zapošljavanja, jer je imao i drugi javni poziv, pa je rebalansom budžeta obezbeđeno još devet miliona. Jasno je da je i ove godine učešće Republike za svaku pohvalu, jer je traženo učešće od 12 miliona, a dobijeno je 11,4 miliona dinara – kazao je gradonačelnik.

Todorović je naveo da je konkurs za dodelu subvencija za samozapošljavanje i stručnu praksu u toku, dok će kroz javne radove biti angažovano 68 lica. Podsticaje za novootvorena radna mesta dobila su 52 poslodavca za upošljavanje 66 nezaposlenih lica.

INDUSTRIJSKA ZONA NAJVAŽNIJA INVESTICIJA GRADA

DSCN1664– Najvažnija investcije za budućnost Čačka je industrijska zona u Preljini. U proteklom periodu je izmenjen i dopunjen Plan detaljne regulacije naselja Preljina, nastavljamo dalje aktivnosti, kako bismo, zahvaljujući industrijskoj zoni, konačno mogli da izađemo pred ozbiljne investitore i da ponudimo Čačak kao najbolje mesto za investiranje – istakao je gradonačelnik Todorović, govoreći o najznačajnijim ulaganjima u proteklih godinu dana.

Za formiranje industrjske zone Grad je preuzeo oko 18 hektara zemljišta nekadašnjeg hipodroma. U toku je opremanje nove industrijske zone – dovedena je voda, kanalizacija, optički kabal, gas, a očekuje se uskoro i izgradnja pristupnih saobraćajnica i trafo stanice, objasnio je Todorović, najavljujući da će do kraja jula biti poznato i ko će biti prvi investitor u industrijskoj zoni.

Kako je naveo Todorović, Grad je, takođe, uložio napore da pomogne postojećim privrednim subjektima, kako pružanjem logistike za uspostavljanje novih poslovnih kontakata tako i podrškom kroz subvencije za novo zapošljavanje i samozapošljavanje. Rezultat svih tih mera je da je broj nezaposlenih za godinu dana smanjen na 9.324 lica, onosno broj zaposlenih je povećan za skoro 1.300, što su podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

DSCN1659– Kompanija “Sloboda” je sigurno najveći poslodavac i nadam se da će dalje da raste broj zaposlenih u ovoj kompaniji, ali smo kroz mere Vlade RS prvi put na ovom području dobili podsticajna sredstva za naše dve kompanije, a reč je o Čipsari i kompaniji Weltex koje su zaposlile preko 300 radnika. Podsetiću na novo zapošljavanje u Emmezeti, Uniprometu, MD produktu – rekao je Todorović.

VLAST SVIH GRAĐANA

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao da nakon godinu dana, koliko je proteklo od formiranja nove lokalne vlasti, Čačak vidi na boljem i zdravijem putu, dodajući da se ranijih godina kaskalo sa mnogim stvarima, kao i da se novo lokalno rukovodstvo uhvatilo u koštac sa svim problemima.

– Vlast smo svih građana Čačka, a ne samo Srpske napredne stranke. Od trenutka kad smo postavljeni na ove funkcije, trudimo se da Čačak bude lepši i bolji. Čačak ima budućnost – rekao je Todorović na  konferenciji za novinare povodom prvih godinu dana rada lokalne vlasti.

Оставите одговор