Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ЧАЧАНСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ПОВЕЋАЛИ ИЗВОЗ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ, А СМАЊИЛИ УВОЗ

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ЧАЧАНСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ПОВЕЋАЛИ ИЗВОЗ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ, А СМАЊИЛИ УВОЗ

На данашњој седници Градског већа, 70. по реду, утврђен је Програм локалног економског развоја за период од 2023. до 2025,  као и одлука о условима и начину његове реализације у овој години. Пред већницима се нашао и извештај Комисије за надзор у реализацији пројеката у оквиру Програма локалног економског развоја и трошењу подстицајних средстава.

– Извештај за претходну годину нам говори да смо, по први пут, имали велики раст извоза, а мањи увоз. У 2022. години су наши привредни субјекти имали 963 милиона евра трговинске размене, односно 402 милиона евра извоза и 561 милиона евра увоза. Забележена је највећа спољнотрговинска размена са  земљама Европске уније. Што се тиче извоза, он је за 38 одсто виши у односу на 2021. годину, наравно да су за то заслужни и домаћи привредници, али највећи скок и највећи извоз у прошлој години су остварили „Форвек“ и „Елдизи“ – истакао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић на прес конференцији одржаној након завршетка седнице Градског већа.

Као допунску тачку дневног реда, градски већници су разматрали допуну Статута Народног музеја у Чачку, у коме се у тачки 7 додаје да ће Музеј кошарке бити у саставу те културне установе. Како је навео градоначелник Чачка, тренутно су у пуном јеку унутрашњи радови у згради старе Соколанe, где ће бити Музеј кошарке, који ће функционисати у склопу Народног музеја у Чачку.  

Градски већници су разматрали и шестомесечни извештај о пословању и раду јавних градских предузећа која тренутно имају 670 запослених, што је за пет радника више у односу на исти период прошле године.

– Ту су 23 лица по уговору о привременим и повременим пословима. Чека се сагласност Владе Републике Србије да и та лица буду примљена у стални радни однос. Имали смо доста одлазака у пензију, нажалост, и смртних случајева, тако да се трудимо да се та јавна предузећа попуне са новим радницима – рекао је Тодоровић.

Како је одлучено на седници Грдског већа, стална буџетска резерва у износу од 2.600.000 динара биће распоређена Заводу за јавно здравље, јавно комуналним предузећима и предузећу „Татовић“ за изведене радове током током лета, када је била проглашена ванредна ситуација због обилних падавина и изливања водотокова на територији Града.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.