Седница Скупштине града
Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: УСВОЈЕН ДЕВЕТОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДА

ГРАДСКО ВЕЋЕ: УСВОЈЕН ДЕВЕТОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДА

На данашњој седници Градског већа је разматран и усвојен извештај о извршењу буџета Града Чачка за период од 1. јанура до 30. септембра, као и извештаји о остваривању годишњег плана рада ПУ „Наша радост“ за 2020/2021. и  реализацији овогодишњег програма летовања у дечјем одмаралишту „Овчар“ у Улцињу. Градско веће је, између осталог, донело и одлуку о престанку важења мера рестрикције потрошње воде, као и решење о приступању отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине Града Чачка.

Извршење буџета за период од 1. јануара до 30. септембра је 69,02 одсто, односно, 3.336.000.000 динара и , како је навео градоначелник Чачка Милун Тодоровић, очекује се да ће и у последњем кварталу ове године бити добро пуњење градске касе, а самим тим и извршење буџета.

– Ова година је много боља од претходне, са много више прихода и инвестиција. На завршетку разматраног периода од девет месеци, имали смо више од 500 милиона динара на консолидованом рачуну Града Чачка и 82 милиона динара, рекао бих симболичног кредитног задужења Града. У овој години се нисмо кредитно задужили, али смо вратили 52.000.000 динара обавеза из претходних година – нагласио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Како је навео Тодоровић,  ове године је у Улцињу летовало 10 група предшколске и школске деце, ученика школе „1. новембар“ и корисника установе „Зрачак“. У 11. групи је летовало 107 здравствених радника.

– У овим специфичним пандемијским условима, ове године је у дечјем одмаралишту „Овчар“ у Улцињу летовало око 2.000 предшколске и школске деце, ученика школе „1. новембар“, Центра „Зрачак“ и здравствених радника, што представља прави успех. И у наредној години ћемо издвајати доста средстава да побољшамо, пре свега, квалитет услуге смештаја и свега осталог што је неопходно да се уради у дечјем одмаралишту, почев од расвете, па све до спортских терена и осталих садржаја – казао је Тодоровић.

Градски већници су усвојили и Правилник о условима и мерилима за избор корисника средстава намењених за решавање стамбених потреба социјално угрожених лица кроз доделу помоћи при куповини индивидуалних стамбених јединица и додатне помоћи намењене за набавку и уградњу грађевинског материјала за поправку или адаптацију стамбене јединице и пружање подршке кроз спровођење мера активне инклузије и поступку и начину рада Комисије за избор корисника. Осим овог, усвојен је и Правилник о условима и мерилима за избор корисника средстава за доделу помоћи за решавање стамбених потреба рањивих друштвених група давањем у закуп стана у јавној својини за чије коришћење закупац плаћа непрофитну закупнину и пружање подршке кроз спровођење мера активне инклузије.

Град Чачак је носилац пројекта „Не остављајући никога иза себе, адекватно становање и активно уључивање рањивих група у Граду Чачку“. У оквиру овог пројекта, адекватно стамбено решење и то кроз три модела, требало би да добију 44 породице, које припадају рањивим групама (жене жртве породичног насиља, деца која излазе из старатељских породица, инвалиди, припадници ромске популације и остале категорије стамбено незбринутих лица која се налазе у стању социјалне потребе).  Модели за решавање стамбених проблема за 44 породице из рањивих категорија друштва су следећи: закуп станова који ће се градити у насељу „Обреж“, откуп  домаћинстава са окућницом (приорит су сеоска домаћинства) и додела пакета грађевинског материјала.

– Реч је о пројекту УНОПС-а, чија је вредност износи преко 1,3 милиона долара и то је велики успех за наш град. Реализацијом овог пројекта ће бити решено стамбено питање за 44 породице из рањивих категорија друштва. Наша локална самоуправа је само у овој години издвојила више од 400 милиона динара за социјална давања и заиста ћемо учинити све да у наредном периоду опредељујемо још више средстава за те намене. Заједно са Центром за социјални рад, у градским управама водимо рачуна да грађани којима је помоћ неопходна и добију подршку Града – истакао је Тодоровић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.