Društvo Grad

ГРЕЈАЊЕ НЕЋЕ ПОСКУПЕТИ

ЦЕНЕ ГАСА И СТРУЈЕ ЗА ГРАЂАНЕ СЕ НЕЋЕ МЕЊАТИ ДО КРАЈА ЗИМСКЕ СЕЗОНЕ

Сведоци смо да су, последњих месец дана и више, на европском тржишту цене гаса, услед несташице овог енергетна, невероватно повећане. Како објашњавају стручњаци, Србија није била међу овим европским земљама, јер је на основу добрих уговора са Русијом, снабдевање гасом по ниској цени загарантовано до краја године. Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, гостујући недавно на ТВ Прва, нагласила је да имамо довољне количине енергије и енергената и за домаћинства и за привреду, као и да се цене за грађане неће мењати до краја зимске сезоне:

– Оно што морамо да урадимо у наредних годину дана јесте проширење складишта у Банатском Двору, да бисмо имали стратешке резерве гаса и како не бисмо морали да увозимо гас када дође до непредвиђених сиутација.

Према њеним речима, стабилизација тржишта очекује се у марту, или априлу следеће године, а цене гаса ће бити више, него што су биле прошле и 2019. године. Михајловићева је подсетила да на цену енергије и енергената утиче много фактора,  а када је реч о Србији, да ми имамо дугорочни уговор са “Гаспромом”, који истиче на крају године. Министарка је рекла да су преговори о новом уговору у току, као и да верује да ћемо имати добре вести после састанка председника Вучића и передседника Путина.

Данко Ћаловић, директор ЈКП „Чачак“

А када говоримо о локалном нивоу, ЈКП за грејање “Чачак” има уговор са “Србијагасом” до септембра следеће године. Али, према речима директора чачанског предузећа за грејање Данка Ћаловића, уговор је флексибилан, односно, уколико “Србијагас” буде куповао овај енергент по вишој цени, и ЈКП “Чачак” ће гас плаћати по вишој цени.  

– “Србијагас” не потписује фиксан уговор. Ипак, са овом националном гасном компанијом и са ЕПС-ом имамо одличан уговор до Нове године, са изузетно добрим ценама. После тога ће, можда, бити проблема, али очекујемо да ће се до пролећа стабилизовати цена гаса. Наравно, уколико буде било потребно користићемо унутрашње резерве, предузећемо комплетне мере штедње, чак и на рачун инвестиција, али до краја ове грејне сезоне нећемо повећавати цену грејања. Иначе, када већ говоримо о цени, просечна цена грејања за грађане који користе топлотну енергију са даљинског система је 0,15 одсто виша, него пре седам година. У међувремену, смањена је цена грејања за привредне субјекте око осам одсто. Наравно, грађани који редовно измирују своје обавезе имају пет одсто попуста на цену грејања – подсетио је Ћаловић.

Иако несташица гаса не прети нашој земљи, недостатак у Европи је изазвао и невероватан раст цена електричне енергије. Цена струје, као и гаса, за грађане Србије неће се повећати, односно, остаће иста до краја грејне сезоне.

– Ми се трудимо да нашим грађанима пружимо што бољу и повољнију услугу грејања, јер становници Чачка (као и у још неколико градова у Србији) не плаћају потрошњу струје у подстаницама. Дакле, и то ће бити додатни издатак следеће године за наше предузеће, с обзиром на то да ЈКП “Чачак” издваја око 35 милиона на годишњем нивоу – рекао је директор.

Ћаловић је нагласио да предузеће мора размишљати и о проширењу капацитета, јер је све више инвеститора који новоизграђене објекте прикључују на систем даљинског грејања на природни гас и због тога што је, у међувремену, смањена такса за прикључак:

– Наша пословна политика је да инвеститори не треба да плаћају велику таксу, јер сами изграде своје подстанице и прикључне топловоде. Смањили смо таксу за прикључак на систем даљинског грејања са 3.000 динара, колико је била пре три, четири године по киловату инсталисане снаге, на 100 динара.

Према речима директора у предузећу се интензивно разматра о даљем унапређењу система даљинског грејања Града Чачка, тако што би се систем додатно обезбедио изградњом нових постројења, која би користила домаћа и еколошки још прихватљивија горива, на пример, биомасу и слично.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.