Društvo

HUMANITARNIM BALOM OBELEŽENO 15 GODINA ROTARY KLUBA ČAČAK

Sa gostima iz više od 20 gradova Srbije, velikim brojem privrednika grada Čačka, prijateljima iz Bugarske, Švajcarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 24. novembra u Hotelu Livade, Rotary klub Čačak, obeležio je svoj jubilej, 15 godina postojanja i rada.

Hor privrednika Čačka i narodni orkestar Udruženja «Word music center » kraćim muzičkim programom obogatili su veče, a orkestar « Stari Grad », koji često podržava humanitarne akcije ovog kluba, pobrinuo se za veselu atmosferu i raspoloženje prisutnih.

-Tradicija rotarijanstva duga je 112 godina. Brojno stanje i sami članovi menjali su se tokom godina, ali delovanje naše organizacije je konstantno i svojevrsno je ulaganje u bolju budućnost. To se postiže kroz principe koje zastupamo: mir i sprečavanje sukoba, prevencija bolesti i lečenje, voda i sanitarna higijena, zdravlje majke i deteta, osnovno obrazovanje i pismenost, ekonomski i društveni razvoj. U našem pokretu, među 1,2 miliona članova ima mnogo poznatih ličnosti, uticajnih političara, umetnika, preduzetnika, međutim, najviše je običnih ljudi, koji žele da se druže i rade zajedno, kako bi u svojoj sredini napravili pomak nabolje – kaže Vesna Baur, predsednica čačanskog Rotary kluba.

Ona ističe da pripadnike Rotary pokreta u odnosu na one koji se humanitarnim radom bave pojedinačno ili kroz različita mala udruženja, izdvaja upravo to što imaju priliku da « kroz globalnu organizaciju sinergijom menjaju mnogo više i doprinose na mnogo različitih lokacija širom sveta ». Vesna Baur napominje da Rotary organizacija poput suverenih država ima svoju stolicu u Ujedinjenim nacijama – što govori o samom uticaju ove organizacije, a taj uticaj se ogleda u dva segmenta: kroz projekte koje osmišljvaju i kroz svoje članove. Projekti se odnose na ono što države ne mogu da preuzmu pojedinačno, a imaju suštinsku ulogu. S druge strane, resurs ovog pokreta su njegovi članovi, uticajni u lokalnim zajednicama, a imaju mnogo međunarodnih kontakata.

Ipak najviše aktivnosti u Rotariju dešava se na nivou klubova, u samim zajednicama. Klubovi rade samostalno na ostvarenju svojih ciljeva, a po potrebi sarađuju međusobno na realizaciji različitih projekata. Zajednički projekti odnose se posebno na akcije koje se u kratkom vremenskom periodu moraju realizovati, a od opšteg su interesa za sve gradove. Jedna od takvih akcija je «100 za 100». Ideja je da se stotinu osnovnih škola opremi adekvatnim računarskim kabinetima.

Rotary klub Čačak uključio se u ovaj projekat sa namerom da opremi bar po jednu školu u svakoj opštini Moravičkog okruga.

-U našem Distriktu – Srbija i Crna Gora, za sada su prikupljena  sredstva za 300 računara. Akcija i dalje traje kako bismo do kraja ove školske godine uvećali ovaj broj. Prikupljena sredstva na donatorskoj večeri tokom obeležavanja jubileja biće upotrebljena za nabavku 11 računara – istakla je predsednica Baur, navodeći da klub koji vodi planira da realizuje još jedan projekat globalnog karaktera, a to je namera da se u ovoj godini zasadi na planeti onoliko stabala koliko je rotarijanaca, odnosno 1,2 miliona.

Odziv je takav da će do kraja projekta taj broj biti uveliko premašen, a nakon velikog broja uspešnih projekata i akcija, zajednička motivacija ne jenjava, kaže Vesna Baur i ne zaboravlja veoma značajnu aktivnost kojom će rotarijanci mlade zanatlije različitih profila, tek svršene srednjoškolce, usmeravati na praksu kod svojih prijatelja preduzetnika u inostranstvo, kako bi svoje novostečeno znanje mogli da primene u svojoj sredini i na takav način daju doprinos razvoju svoje profesije.

U Skupštini Grada Beograda, 18. oktobra, Rotary je obeležio „30 godina žena u Rotariju“, a te večeri prikupljena je i predata značajna pomoć mladim matematičarima-olimpijcima. Predsednica čačanskog kluba napominje da od 1,2 miliona članova, svega 20 procenata čine žene i da je namera i našeg kluba da se taj procenat poveća, a takođe i podmlađuje. U tom smislu biće osnovan Rotary klub mladih u našem gradu, koji će činiti mladi od 18 do 30 godina, koji bi svojom energijom i željom da svet učine boljim mestom, mnogo doprineli realizaciji ideala Rotarija. U skorije vreme, planirana je i izložba „Rotary u Srbiji», Rotary-Ideal pomaganja 1929-2017“ i to će biti prilika da javnost bolje razume humanitarne i društveno odgovorne aktivnosti koje pripadnici ovog svetskog pokreta realizju pored svojih profesionalnih angažmana, i na koje su ponosni, ističe Vesna Baur, predsednica Rotary kluba Čačak.

Zorica Lešović Stanojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.